انواع محتواهایی که میتوانید از آنها در استراتژی بازاریابی محتوایی خود استفاده کنید، بسیار متنوع هستند. یکی از انواع محتوای بسیار موثر، محتوای لیست شده (Listcles) هستند. محتوای لیست شده یا فهرست شده میتوانند حجم زیادی از اطلاعات را به گونهای که خواندنش نیز ساده باشد، ارائه کنند. همچنین آمار و ارقام نشان میدهد که درصد اشتراکگذاری این نوع محتواها از بقیه بسیار بیشتر است. و این که در صفحه نتایج موتورهای جستوجو، معمولاً حائز رتبه بالاتری میشوند.
در این نوشتار قصد داریم توضیح بدهیم که محتوای لیست شده چیست؛ علت موثر بودنش چیست و این که چگونه میتوان محتوای فهرست شده ساخت و آن را بهینهسازی کرد.
محتوای لیست شده چیست؟
تعریف سادهی محتوای لیست شده را میتوان این گونه بیان کرد:
محتوای لیست شده محتوایی است که فهرستی از موارد مختلف را بیان میکند.
وبسایتهایی مانند بازفید (Buzzfeed) از عوامل اصلی مرسوم شدن این نوع محتوا هستند. اما این گونه محتوا خیلی قبلتر از بازفید هم وجود داشته.
همان طور که گفتیم، محتوای لیست شده از موارد مختلف تشکیل شده و هر مورد نیز دارای یک یا چند خط تا چند پاراگراف توضیح است. به طور مثال، نوشتار ۸ ابزار رایگان برای چک کردن ترافیک وبسایتها، نوعی محتوای لیست شده است.
واژه انگلیسی که برای این نوع محتوا در نظر گرفته شده، Listicles است که در واقع ترکیب دو واژه List و Article (به معنای مقاله) است. در فارسی به آن محتوای لیست شده یا محتوای فهرست شده گفتهاند.
چرا محتواهای لیست شده تا این حد در بازاریابی محتوا موثرند؟
کاربران اینترنت معمولاً علاقهی بیشتری نسبت به پستهای فهرستی نشان میدهند. عناوین این گونه پستها و محتواها میتواند بسیار جذابتر از بقیه نوشتهها باشد. خصوصاً محتواهایی که آموزشی هستند، با این گونه عناوین، به کاربر دلگرمی میدهند که راههای متفاوتی برای حل مشکلشان وجود دارد. بنابراین کاربران این گونه محتواها را ترجیح میدهند. به طور مثال، محتوایی با عنوان «۱۰ راه برای برطرف کردن مشکل x» با اقبال بیشتری نسبت به محتوای «چگونه مشکل x را حل کنیم؟» مواجه میشود.
ضمن این که خواندن این گونه محتواها برای کاربران راحتتر هم هست. با وجود این که ممکن است از چندین هزار کلمه تشکیل شده باشد، اما اصلاً برای خواننده خستهکننده نیستند.
در محتوای لیست شده کاربران میدانند با چه مقدار محتوا طرف هستند. در حالی که بدون عنصر لیستی بودن، کاربر نمیداند چه میزان محتوا در انتظارش است.
لیستی کردن محتوا میتواند یکی از راههای بهینهسازی محتواهای موجود یا انتشار مجدد آنها نیز باشد. مقالات بسیار بلند و پرحجم را میتوان به یک مقالهی لیستی تبدیل کرد که خواندنش چندین برابر سادهتر میشود. بسیاری از مقالاتی که پیش از این نوشتهاید را به راحتی میتوانید به محتوای فهرست شده تبدیل کنید. مثلاً مقالهای با عنوان «چگونه سئوی سایت را بهبود ببخشیم؟» را میتوان به مقالهای با عنوان «بهبود سئوی سایت در ۱۰ مرحله» تبدیل کرد.
حال که متوجه شدید محتواهای فهرست شده چرا اهمیت دارند، بهتر است به نکاتی دربارهی نوشتن این نوع محتواها بپردازیم.
چگونه یک محتوای لیست شدهی خوب بنویسیم؟
نخستین نکتهای که باید در نظر بگیرید، انتخاب یک موضوع مناسب برای مقاله است. درست است که محتواهای لیست شده نسبت به بقیه محتواها عملکرد بهتری دارند، اما در هر موضوعی هم جواب نمیدهند. برخی موضوعها به صورت ذاتی با این نوع محتوا جور درمیآیند، اما برخی دیگر ممکن است قالب دیگری بیشتر مناسبشان باشد. یک راه سریع برای این که بفهمید موضوعتان مناسب این نوع محتواست یا نه، جستوجو در گوگل و دیدن مقالههای برتر در آن حیطه است.
بعد از مشخص کردن موضوع مورد نظر، باید کلمه یا کلمات کلیدی مورد نظر خود را نیز مشخص کنید. از طریق تحقیق در مورد کلمات کلیدی متوجه میشوید که مردم بیشتر با چه کلمات کلیدیای جستوجو انجام میدهند. از این طریق میتوانید محتواهایی بنویسید که با قصد کاربر تطابق بهتری دارد.
برای نوشتن مقاله، برای موارد لیست خود از تگ H2 استفاده کنید و برای تیتر اصلی مقاله نیز از تگ H1 استفاده نمایید.
نکات کلیدی
محتوای لیست شده یکی از مهمترین و موثرترین انواع محتوا در بازاریابی محتواست. با قرار دادن این نوع محتوا در استراتژی خود میتوانید مخاطبان و ترافیک بیشتری جذب سایت خود کنید.
خواندن محتوای فهرست شده (هر چقدر هم که حجیم باشد) برای کاربران راحتتر است. چرا که خواندن سطحی (skim) و مرور اجمالی این مطالب ساده است.
این نوع محتوا تقریباً در هر حیطهای جواب میدهد، اما باز هم نه همهی موضوعات. قبل از انتخاب موضوع مورد نظر خود، اطمینان حاصل کنید که موضوع مناسبی را در نظر گرفتهاید.
بعد باید کلمات کلیدی مناسب را پیدا کنید و از آنها در محتوای خود استفاده کنید.
در نهایت به خاطر داشته باشید که محتوای لیست شده باید به گونهای بهینهسازی شود که خواندن سطحی آن برای کاربران آسان باشد. چون بیشتر کاربران این گونه محتواها را این گونه میخوانند و علت علاقهی بیشترشان به این نوع محتوا هم همین است.