موتورهای جستوجو از جمله گوگل، برای رتبهبندی سایتها و نمایش آنها در صفحهٔ نتایج، فاکتورهای مختلفی دارند. در مورد گوگل متاسفانه هیچگاه دقیقاً اعلام نمیشود که این فاکتورها چیست. اما از روی تجربه و همچنین از لابهلای صحبتهای برخی مهندسان این شرکت، به تعدادی از این فاکتورها دست یافتهایم. میدانیم که گوگل برای رتبهبندی سایتها حداقل ۲۰۰ فاکتور دارد. اعتبار موضوعی، نرخ کلیک، نرخ پرش، کیفیت محتوا، بک لینک و کلمات کلیدی از مهمترینِ این فاکتورها هستند. جالب است که فاکتورِ نگارش صحیح و نداشتن غلط املایی نیز بین فاکتورهای مهم گوگل دیده میشود. پیشتر در مورد اهمیت نگارش زبان فارسی و رعایت نیمفاصله صحبت کردهایم.
یک فاکتور مهم دیگر برای گوگل و البته دیگر موتورهای جستوجو، زمان حضور کاربر در سایت یا Dwell Time است.
منظور از زمان حضور کاربر در سایت چیست؟
منظور از زمان حضور کاربر در سایت، مدتزمانی است که یک کاربر بعد از کلیک بر روی لینک سایت شما در صفحه نتایج گوگل، در سایت شما سیر میکند و سپس به صفحهٔ نتایج گوگل بازمیگردد. بسیاری از متخصصین سئو معتقدند که زمان حضور در کاربر در سایت اهمیت فوقالعادهای در رتبهبندی گوگل دارد.
فرض کنید که کاربری، عبارتی را در گوگل جستوجو کرده و از آن به سایت شما رسیده. اما بعد از این که سایت برایش باز شده، دیده که محتوا به دردش نمیخورد و در ۴ ثانیه صفحه را بسته یا به صفحهٔ نتایج بازگشته. زمان حضور کاربر در سایت یا Dwell Time این کاربر، ۴ ثانیه بوده. ۴ ثانیهای که به خوبی به گوگل نشان میدهد که محتوای سایت شما برای این کاربر مفید نبوده. پس این اتفاق یک امتیاز منفی برای وبسایت شما محسوب خواهد شد.
حال فرض کنید کاربر دیگری از طریق جستوجوی گوگل به سایت شما رسیده. محتوای سایت جذبش کرده و حدود ۶ دقیقه در صفحهٔ شما حضور داشته. این زمان به گوگل نشان میدهد که محتوای سایت برای کاربر بسیار مفید بوده، به گونهای که زمان زیادی را در آن سیر کرده. اگر بقیهٔ کاربران نیز به همین نحو عمل کنند، رتبهٔ سایت شما در گوگل بهبود قابل توجهی خواهد یافت.
تفاوت نرخ پرش و زمان حضور کاربر در سایت
شاید تا اینجا احساس کرده باشید که زمان حضور کاربر و نرخ پرش شباهتهایی به هم دارند. اما نباید اشتباه کرد و آنها را یکی گرفت. نرخ پرش و زمان حضور تفاوتهایی نیز با هم دارند.
پرش کاربر زمانی رخ میدهد که کاربر صفحهای از وبسایت شما را باز کند و بدون آن که به صفحهای دیگر برود، آن صفحه را ببندد. حال فرقی نمیکند که ۴ ثانیه در آن صفحه باشد یا ۱۰ دقیقه. اگر به صفحهای دیگر نرود و صفحه را ببندد، در آمار نرخ پرش محسوب خواهد شد.
نرخ پرش نیز یکی از فاکتورهای مهم گوگل برای رتبهبندی است. اما همین مثال به خوبی نشان میدهد که کافی نیست. برای همین فاکتوری مانند زمان حضور کاربر نیز در نظر گرفته میشود.
چرا زمان حضور کاربر اهمیت دارد؟
موتور جستوجوی بینگ به صورت رسمی اعلام کرده که زمان حضور کاربر در سایت یا Dwell Time یکی از فاکتورهایی است که برای رتبهبندی سایتها در نظر میگیرد. سوال اصلی شاید این است که آیا گوگل هم این فاکتور را در نظر میگیرد.
همان طور که پیش از این نیز گفتیم، گوگل هیچ گاه به صورت مستقیم در مورد این گونه مسائل اظهار نظر نمیکند. و هیچ چیزی را تأیید یا رد نمیکند. اما از روی تجربه و از بین صحبتهای کارشناسان این شرکت، میتوان برداشت که زمان حضور کاربر در سایت برای گوگل بسیار مهم است.
یک مثال واضح، زمانی است که یکی از مهندسان گوگل در مورد الگوریتم پیچیدهٔ این موتور جستوجو توضیح میداد. او در بین صحبتهایش گفت که این الگوریتم، رفتارهای کاربر را به دقت زیر نظر میگیرد. از جمله این که آیا کاربر در صفحهای که روی لینکش کلیک کرده باقی میماند یا این که به عقب برمیگردد.
یک نشانهٔ دیگر، ویژگیای است که گوگل در سال ۲۰۱۱ به موتور جستوجوگرش اضافه کرده بود. با این ویژگی شما میتوانستید یک سایت خاص را به طور کامل از نتایجی که مشاهده میکنید، حذف نمایید. زمانی که شما بلافاصله بعد از باز کردن یک لینک، آن را میبستید، گوگل به شما پیشنهاد میداد که آن سایت را به صورت کامل از نتایج خود حذف کنید. چون احتمالاً از آن راضی نبودهاید. این موضوع به خوبی نشان میدهد گوگل از همان موقع، مدت زمان حضور کاربر در سایت را زیر نظر داشته.
در یک گزارش تحقیقی که توسط وبسایت Moz منتشر شده، این نتیجه به دست آمده که بین زمان حضور کاربران در سایت و رتبهٔ سایت، رابطه مستقیم وجود دارد. یعنی هر چه زمان حضور بیشتر باشد، رتبهٔ سایت نیز بهتر است.
چگونه زمان حضور کاربر در سایتمان را افزایش دهیم؟
بعد از توضیحات در مورد اهمیت زمان حضور کاربر یا Dwell Time، این سوال پیش میآید که چگونه میتوانیم این فاکتور را برای سایت خود بهبود دهیم. در این بخش به بررسی راههای مختلفی میپردازیم که از طریق آن میتوانید کاربران را بیشتر در سایت خود نگه دارید و نتیجتاً از گوگل رتبهٔ بهتری بگیرید.
برداشت اولیهٔ کاربر مهم است
برداشت اولیهٔ کاربر یا همان فرست ایمپرشن (First Impression) یکی از عواملی است که باعث باقی ماندن کاربر در صفحهٔ شما میشود. مطالعات نشان میدهد که یک کاربر به صورت میانگین، حداقل ۱۰ ثانیه به صفحهٔ شما فرصت میدهد و اگر نظرش را جلب نکند، آن را میبندد. پس شما باید سعی کنید تا از همان ابتدای صفحه، به نحوی عمل کنید که کاربر جذب شود.
محتوا را به بخشهای مختلف تقسیم کنید
یکی از مهمترین مسائل در هنگام نگارش محتوا، بخشبندی آن است. در مقالههای قبلی نیز اشاره کردیم که بخشبندی کردن یک محتوا و جداسازی بخشهای مختلف به وسیلهٔ زیرعنوانها، باعث میشود تا خواندن مطلب برای کاربر آسان شود.
احتمال دارد که شما یک محتوای هزار یا دو هزار کلمهای نوشته باشید که همهاش به درد کاربر نخورد. او برای پاسخ به سوالش به سایت شما آمده و در ابتدای مطلب نیز جوابش را نمییابد. پس با سرعت بیشتری اسکرول میکند تا بخشهای پایینتر را هم ببیند. اگر محتوا به درستی بخشبندی شده باشد، کاربر خیلی راخت بخش مورد نظرش را پیدا میکند و در سایت شما باقی میماند. در غیر این صورت طبعاً از سایت شما خارج خواهد شد.
تطابق با قصد کاربر
قصد کاربر یکی از مهمترین بخشهای سئو است و تطابق محتوای شما با قصد کاربر میتواند زمان حضور کاربر در سایت را به طرز شگفت انگیزی افزایش دهد.
اگر شما دقیقاً همان محتوایی را تولید کنید که کاربر نیاز دارد و اگر دقیقاً همان سوالی را جواب دهید که کاربر پرسیده، به طور طبیعی کاربر در سایت شما زمان بیشتری را صرف میکند و محتوای شما را کامل میخواند.
پس سعی کنید که قبل از تولید محتوا حتماً تحقیقات کاملی راجع به قصد کاربر انجام دهید و ببینید که کاربران دقیقاً به دنبال چه موضوعات و سوالاتی هستند.
سرعت بارگذاری سایت
تحقیقات نشان داده که کاربران امروزی صبر و حوصلهشان نسبتاً کمتر شده. اگر بارگذاری سایتی بیشتر از چند ثانیه طول بکشد، آن را میبندند و به سراغ یک سایت سریعتر میروند.
پس سرعت بارگذاری سایت شما میتواند در زمان حضور کاربر در سایت و حتی نرخ پرش نیز تأثیرگذار باشد.
تولید محتوای باکیفیت و طولانی
به صورت کلی، محتواهای با تعداد کلمات بیشتر، ترافیک بیشتری میگیرند. از طرفی محتوای طولانیتر زمان بیشتری برای خواندن احتیاج دارد، بنابراین زمان حضور کاربر در سایت افزایش پیدا میکند.
اما صرف طولانی بودن محتوا، باعث افزایش زمان حضور کاربر نمیشود. مشخصاً محتوا باید کیفیت و کشش کافی برای مخاطب را داشته باشد تا نسبت به خواندن آن ترغیب شوند.
محتوای باکیفیت به صورت کلی باید سه ویژگی داشته باشد:
- مفید باشد: تمام بخشهای آن برای کاربر، مفید و کمک کننده باشد.
- جذاب باشد: کاربر نباید از خواندن متن خسته شود و متن باید روایت جالبی داشته باشد.
- تجربهٔ کاربری خوبی به کاربر بدهد: کاربر باید به صورت کلی از محتوا رضایت داشته باشد. به طور مثال، بخش بندی محتوا به کاربر اجازه میدهد تا متن را به صورت کلی مرور کند و این موجب رضایت کاربر میشود.