نرخ پرش یا Bounce Rate چیست؟

نرخ پرش

نرخ پرش یا Bounce Rate یکی از فاکتورها و کمیت‌هایی است که کیفیت یک صفحه وب با آن سنجیده می‌شود. این آمار در ابزارهای مختلف سئو مانند گوگل آنالتیکس نمایش داده می‌شود و وبمسترها می‌توانند بر اساس آن، عملکرد خود را ارزیابی نمایند. بر خلاف خیلی از کمیت‌های آماری دیگر، نرخ پرش هر چه کم‌تر باشد، بهتر است.

تعریف نرخ پرش

نرخ پرش در واقع یک عدد به صورت درصدی است که نسبت کاربرانی که بعد از ورود به صفحه، از آن خارج شده‌اند را به کل کاربرانی که وارد آن صفحه شده‌اند، نشان می‌دهد. در واقع اگر کاربری وارد یک صفحه از سایت شما شود و بدون این که روی هیچ لینک دیگری کلیک کند، صفحه شما را ببندد، نرخ پرش آن صفحه افزایش پیدا می‌کند.

نرخ پرش چگونه اندازه‌گیری می‌شود؟

زمانی که شما گوگل آنالتیکس را بر روی وبسایت خود نصب می‌کنید، تمام رفتارهای کاربران بر روی سایت، ضبط و آنالیز می‌شود. وقتی یک صفحه برای اولین بار برای یک کاربر بارگذاری می‌شود، یک پیام به گوگل آنالتیکس ارسال می‌شود. حال اگر سرور گوگل آنالتیکس، پیام دومی دریافت نکند (یعنی کاربر به صفحه دیگر نرفته) پس یعنی کاربر از صفحه خارج شده.

یک راه دیگر برای محاسبه نرخ بازگشت، صفر بودن زمان حضور کاربر در سایت است. اگر گوگل آنالتیکس درخواست دومی برای رفتن به صفحه دیگر دریافت نکند، طبعاً زمان حضور کاربر در سایت را صفر تلقی می‌کند.

پس اگر یک صفحه سایت شما ۱۰ بازدید داشته باشد و ۸ تای آن‌ها در صفحه روی چیزی کلیک نکنند، نرخ پرش آن صفحه ۸۰ درصد خواهد بود.

همچنین دقت کنید که این نرخ فقط برای صفحات فرود محاسبه می‌شود. یعنی زمانی محاسبه می‌شود که کاربران از طریق یک منبع دیگر (مثل سرچ گوگل) وارد سایت شوند. آمار کاربرانی که با کلیک بر روی لینک داخلی، وارد صفحه‌ای می‌شوند، در این آمار محاسبه نمی‌شود.

مثال:

کاربر ۱: پیج الف را می‌بیند، بعد پیج ب را می‌بیند و بعد پیج پ.

کاربر ۲: پیج ب را می‌بیند، بعد پیج الف را می‌بیند و بعد پیج پ.

کاربر ۳: پیج الف را می‌بیند و سپس خارج می‌شود.

نرخ پرش پیج الف می‌شود ۵۰ درصد. چرا که پیج الف دارای دو ورودی به صورت صفحه فرود بوده و یک خروج. درست است که کاربر دو از پیج الف دیدن کرده، اما چون ورودش از طریق لینک داخلی بوده، در این محاسبه در نظر گرفته نمی‌شود.

نرخ پرش و نرخ خروج

بسیاری از کاربران نرخ پرش و نرخ خروج را اشتباهاً یکی در نظر می‌گیرند. نرخ خروج در واقع درصدی از کاربران است که از یک صفحه خاص خارج شده‌اند. به عبارت دیگر، نرخ خروج یعنی نسبت کاربرانی که از یک صفحه خارج شده‌اند، به کل بازدیدهای آن صفحه. در مثال بالا، صفحه الف دارای نرخ خروج ۳۳٪ است. چرا که ۳ بازدید داشته و یک نفر از آن خارج شده.

در حالی که نرخ پرش نشان می‌دهد که چه تعداد کاربر مستقیماً وارد یک صفحه شده‌اند و بدون این که به صفحه دیگری بروند، سایت را بسته‌اند.

همچنین این دو مورد ممکن است با نرخ کلیک اشتباه گرفته شوند. برای دانستن چیستی نرخ کلیک، پیشنهاد می‌کنیم مقاله‌ی آن را بخوانید.

نرخ پرش و سئو

در صنعت سئو، یک سوال بزرگ و حل نشده وجود دارد. یا بهتر بگوییم جواب‌های مختلفی برای آن وجود دارد که ممکن است باعث سردرگمی شود. آن هم این که آیا این نرخ فاکتوری است که توسط گوگل برای رتبه‌بندی سایت‌ها در نظر گرفته می‌شود؟

بسیار مدعی‌اند که گوگل از این آمار برای رتبه‌بندی استفاده می‌کند. در حالی که خود گوگل ادعا می‌کند که از آمار و ارقام گوگل آنالتیکس در الگوریتم رتبه‌بندی‌اش استفاده نمی‌کند.

اما واقعیت چیزی است که در میان این دو ادعا قرار دارد. نرخ پرش کمیتی است که در گوگل آنالتیکس موجود است و این که الگوریتم رتبه‌بندی گوگل از آن استفاده نمی‌کند، درست است، آن هم به دو دلیل:

  1. الگوریتم رتبه‌بندی گوگل به آمار گوگل آنالتیکس دسترسی ندارد.
  2. این نرخ همواره دقیق نیست.

در ادامه نیز خواهیم گفت که نرخ پرش بالا لزوماً همیشه چیز بدی نیست. وقتی نرخ پرش صفحه‌ای بالا باشد، دو معنی می‌تواند داشته باشد. یک این که آن صفحه با قصد کاربر منطبق نبوده. اما لزوماً به این معنی هم نیست که جوابش را نگرفته. دومین حالت این است که کاربر جوابش را نگیرد و به صفحه نتایج سرچ برگردد. گوگل این رفتار را می‌فهمد. و این حالتی نیست که برای سایت شما امتیاز مفید محسوب شود. چرا که معنی‌اش این است که سایت شما با قصد کاربر منطبق نبوده و کاربر مجبور شده برای پیدا کردن چیزی که می‌خواهد به گوگل برگردد. اگر چنین رفتاری توسط کاربران ادامه پیدا کند، طبعاً گوگل رتبه‌ی شما را تنزل خواهد داد.

یک تحقیق که توسط SEMRUSH انجام شده، نشان می‌دهد که سایت‌های برتر در نتایج گوگل، به صورت میانگین نرخ پرش ۵۰ درصد دارند که فاکتور منفی تلقی نمی‌شود.

نرخ پرش بالا همیشه بد است؟

پیشتر اشاره کردیم که نرخ بالا همیشه و لزوماً بد نیست. دلیلش را در مثال زیر، خواهیم گفت:

مثال

فرض کنید که یک پست وبلاگ شما به یک سوال معمول پاسخ داده است. کاربر وارد سایت و صفحه وبلاگتان می‌شود، پاسخش را می‌گیرد و صفحه را می‌بندد. این رفتار باعث بالا رفتن نرخ می‌شود، اما به معنای منطبق نبودن صفحه با قصد کاربر نیست.

دلایل معمول برای نرخ پرش بالا

  • صغحات کند
  • صفحات پر از تبلیغات
  • صفحاتی که از پاپ‌آپ استفاده می‌کنند
  • صفحات بدون محتوا
  • صفحاتی که برای موبایل بهینه‌سازی نشدند و با موبایل باز می‌شوند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه

ما را دنبال کنید

از ما بپرسید!

اگر در مورد خدمات محتوایی آژانس نیم‌فاصله سوالی دارید می‌توانید با پر کردن فرم زیر از مشاوره رایگان بهره‌مند شوید.

بایگانی‌ها