گپ محتوایی یا شکاف محتوایی را میتوان این گونه تعریف کرد:
فاصلهی آنچه کاربران در اینترنت در جستجویش هستند و نتایجی که به دست میآورند. یعنی آن محتوایی که در اینترنت وجود ندارد، اما کاربران به آن نیاز دارند.
اهمیت پر کردن گپ محتوایی در چیست؟
دلایل متعددی برای اهمیت پیدا کردن و پر کردن گپهای محتوایی وجود دارد. پر کردن شکاف محتوایی به این معناست که احتمال بیشتری وجود دارد که کاربران از طریق سرچ به سایت شما بیایند. چرا که شما احتمالاً اولین یا از معدود سایتهایی هستید که در مورد آن موضوع خاص نوشتهاید. به این ترتیب میتوانید به راحتی از رقبای خود پیشی بگیرید.
پر کردن گپ محتوایی باعث میشود تا کاربران وقت بیشتری را در وبسایت شما صرف کنند. در نتیجه نرخ بازگشت (bounce rate) در وبسایت شما کم میشود. نرخ بازگشت یکی از مهمترین فاکتورها در رتبهبندی گوگل است. همچنین بیشتر ماندن کاربران در وبسایت، باعث میشود تا احتمال تبدیل آنها به مشتری (conversion) نیز بالاتر برود.
همچنین این موضوع را نیز باید در نظر داشته باشید که در هر استراتژی سئوی موفق، باید یک برنامه جامع و کامل برای پر کردن شکاف محتوایی وجود داشته باشد. بنابراین یکی از راههای شناخت استراتژی خوب، این است که ببینیم چه برنامهای برای پر کردن گپ محتوایی ارائه کرده و یا اساساً گپهای محتوایی را پیدا کرده یا نه. ما نیز در نیمفاصله، در تدوین استراتژی محتوا، به صورت خاص گپ محتوایی را در نظر میگیریم و به شما ارائه میکنیم.
چگونه گپ محتوایی را پیدا کنیم؟
برای پیدا کردن شکافهای محتوایی، باید یک تحلیل جامع و کامل انجام دهید. این تحلیل کامل، شامل تحقیق در مورد همه کلمات کلیدی و موضوعات مربوطهی پوشش داده شده میشود. پیشتر در این نوشتار، به صورت کامل و تصویری، توضیح دادهایم که گپهای محتوایی را چگونه پیدا کنید.
انواع گپ محتوایی
شکاف محتوایی میتواند دو نوع باشد: شکاف محتوایی در وبسایت خودتان و در وبسایتهای رقیب. بررسی و برطرف کردن مورد اول، باعث میشود تا اعتبار موضوعی سایتتان بالا برود. در این حالت، شما باید محتواهای سایت خود را به صورت دقیق بررسی و با آنچه در سایتهای دیگر وجود دارند، مقایسه کنید. ببینید که چه چیز یا چیزهایی جا افتادهاند و احتیاج است که به سایت اضافه شود تا اعتبار یا ارتباط موضوعی بسیار قویای در سایت شکل بگیرد.
یک شیوه بسیار خوب برای پیدا کردن گپ در سایت خودتان، این است که خودتان را جای کاربران بگذارید و محتواهای سایت را بخوانید. آیا کلمه یا عبارتی وجود دارد که برای توضیح آن مجبور شوید به صفحهی دیگری بروید؟ اگر چنین بود و آن صفحه در سایت شما وجود نداشت. شما در آن موضوع دارای شکاف هستید و باید فوراً محتوای مورد نظر را تولید و منتشر کنید و لینکش را نیز در آن صفحه قرار دهید.
برطرف کردن مورد دوم نیز باعث میشود تا از رقیبانتان پیشی بگیرید و صفحات وبسایتتان حائز رتبهی بهتری در گوگل شوند. در این حالت نیز شما با استفاده از ابزار سرچ گوگل، محتواهای سایتهای رقیب را بررسی میکنید و میفهمید که در وبسایتهای رقیب به چه موضوعاتی پرداخته نشده یا به شکل خوبی پرداخته نشده. با قرار دادن این موضوعات و کلمات کلیدی در تقویم محتوایی خود، میتوانید به شکل شگفتانگیزی از رقبای خود پیشی بگیرید. دقت کنید که محتوای تولید شده همچنان باید ویژگیهای یک محتوای باکیفیت را داشته باشد. وگرنه صرف پر کردن گپ نمیتواند به شما کمک کنید. به یاد داشته باشید، محتوای ضعیف نه تنها به شما کمکی نمیکند، بلکه به ضرر شما تمام میشود.
ابزارهای تحلیل
ابزارهایی نیز در این زمینه وجود دارند که به صورت خودکار، گپها را شناسایی و به شما معرفی میکنند. این ابزارها شامل موارد زیر هستند:
- Check my Links
- Buzzsumo
- Pagerank Checker
- Ahrefs
- SEMrush
اما اشکالی که در آنها وجود دارد این است که بیشتر آنها برای فضای وب فارسی طراحی نشدهاند. یا این که برای استفاده از آنها باید اکانت پریمیوم تهیه کنید. جدا از قیمت نسبتاً بالا، احتمالاً مشکلاتی در پرداخت نیز به وجود بیاید. بنابراین تا زمانی که یک ابزار مناسب برای تحلیل گپ در وب فارسی طراحی و عرضه شود، بهترین راه، تحلیل دستی است. همانطور که پیشتر نیز گفتیم، در این نوشتار، راه حل دستی بررسی و پیدا کردن گپ را توضیح دادهایم.
این مسئله را نیز به خاطر داشته باشید که در وب فارسی همچنان گپهای محتوایی زیادی وجود دارد. در وب انگلیسی، محتواها اشباع شدهاند و تقریباً چیزی نمانده که از آن حرفی به میان نیامده باشد. مگر این که مطلب جدیدی باشد و کمتر کسی در موردش حرف زده باشد. ما با انجام جستوجوهای معمولی روزانه، به سادگی میتوانیم متوجه شویم که گپهای زیادی در نت فارسی وجود دارد. هر چه زمینه تخصصیتر باشد، گپ نیز بیشتر میشود. بنابراین در حال حاضر یک زمان طلایی برای استفاده از این گپ وجود دارد که باید آن را غنیمت شمارید.