عمق محتوا چیست؟

عمق محتوا

عمق محتوا معیاری است که به پرباری، همه‌جانبه و کامل بودن محتواهای تولید شده اشاره دارد. عمق محتوا حداقل از سال ۲۰۱۰ جزو یکی فاکتورهای مهم گوگل برای سنجش و رتبه‌بندی وبسایت‌هاست. در این سال، گوگل با به‌روزرسانی جدیدش به اسم MayDay، فصل جدیدی را در دنیای جست‌وجو رقم زد؛ به این صورت که سایت‌هایی را که محتواهای سطحی و کم‌ارزش منتشر می‌کنند، جریمه می‌کند و رتبه‌ی آن‌ها را تنزل می‌دهد. با این حال گفته می‌شود اهمیت عمق محتوا در سال‌های اخیر در حال افزایش است و تأثیرگذاری آن بیش از پیش شده است.

عمق محتوا فقط به اندازه و تعداد کلمات آن مرتبط نیست. مطلبی به عنوان مطلب عمیق شناخته می‌شود که موضوع آن با دقت بسیار انتخاب شده باشد و مسائلی مانند ارتباط موضوعی و قصد کاربر نیز در آن در نظر گرفته شده باشد. همان گونه که پیش از این نیز اشاره کرده‌ایم، گوگل به صورت مداوم در حال به‌روزرسانی الگوریتم‌های خود است و در به‌روزرسانی‌های جدید اهمیت کلمات کلیدی کمتر از گذشته است و فاکتورهایی مانند ارتباط موضوعی و عمق محتوا اهمیت بیشتری یافته‌اند.

گذر از کلمات کلیدی

برخی از استراتژی‌های محتوایی همچنان بر مبنای کلمات کلیدی استوار است. چنین استراتژی‌ای امروز شکست می‌خورد؛ چرا که الگوریتم گوگل بر اساس طیف گسترده‌ای از عوامل مختلف به سایت‌ها اقدام به نمره‌دهی می‌کند که از بین آن‌ها، کلمات کلیدی دیگر فاکتور اصلی به حساب نمی‌آید؛ هر چند که هم‌چنان یکی از فاکتورهای مهم است و نباید از آن غافل شد.

گوگل با ایجاد تغییرات در الگوریتمش، سعی می‌کند تا بهترین و غنی‌ترین مطالب را در اختیار جست‌وجو کننده قرار دهد و از سوی دیگر، سایت‌هایی را که سعی دارند الگوریتمش را فریب دهند، جریمه می‌کند. البته دقت کنید که اینجا ما در مورد بهینه‌سازی مطالب برای گوگل صحبت می‌کنیم و حرفمان در مورد بهینه‌سازی فنی سایت‌ها نیست.

مقاله مرتبط  اشتباهات متداول در تولید محتوا

عمق محتوا vs طول محتوا

هر چند که محتوا و مقالات بلند معمولاً دارای امتیاز بیشتری نسبت به بقیه هستند، اما به همان نسبت نیز احتمال بیشتری وجود دارد که دچار کم‌عمقی و سطحی بودن بشوند. یعنی ممکن است که یک مقاله‌ی ۵۰۰ کلمه‌ای از یک مقاله‌ی ۲۰۰۰ کلمه‌ای بسیار پربارتر باشد و اطلاعات بیشتری به خوانند اضافه کند. در ضمن خواندن ۵۰۰ کلمه بسیار راحت‌تر است و وقت کمتری می‌کند و در مجموع بیشتر به نفع خواننده خواهد بود. پس خواننده ترجیح می‌دهد که با خواندن کلمات کم‌تر و در وقت کوتاه‌تر به اطلاعات بیشتری دست پیدا کند. بنابراین گوگل هم به دنبال همین خواهد که نتایج بهینه‌تری را به کاربر نمایش دهد.

حالا برای فهم بهتر این موضوع، دو مقاله‌ی مختلف و رتبه آن‌ها در گوگل را مقایسه می‌کنیم:

مقاله‌ی اول:

مقاله‌ی دوم:

همان گونه که مشاهده می‌کنید، این دو مقاله تعداد کلمات کاملاً یکسانی دارند. اما مقاله‌ی دوم حائز امتیاز بیشتری شده و این تفاوتی است که از عمق محتوا نشأت گرفته است.

به‌روزرسانی همیشگی

یکی از رویکردهای مهمی که باید در قبال محتواهای خود داشته باشید، این است که به صورت مداوم آن‌ها را چک و به‌روزرسانی کنید. اما چرا این کار مهم است؟

همین مقاله‌ای که در حال خواندنش هستید را در نظر بگیرید. این محتوا ممکن است در لحظه‌ی انتشارش امتیاز بسیار خوبی از گوگل بگیرد و در صفحه‌ی اول نتایج جست‌وجو نمایش داده شود. اما یک سال بعد جایگاهش تنزل یابد، در حالی که متن آن تغییری نکرده و محتوایی که امروز خوب است، قاعدتاً یک سال بعد هم خوب و مفید خواهد بود. پس چرا این اتفاق می‌افتد؟

مقاله مرتبط  همه چیز درباره استراتژی محتوا

علت واضح این اتفاق، «رقابت» است. ممکن است الان که در این جا در مورد عمق محتوا می‌نویسیم، وبسایت‌های کمی در وب فارسی در مورد آن مطلب نگاشته باشند. اما تا یک سال بعد مطالب بسیار بهتری در مورد این موضوع نوشته شود و به تبع آن، امتیاز و رتبه‌ی این مطلب کاهش می‌یابد. بنابراین مهم است که مدام به مطالب و پست‌های قدیمی خود سر بزنیم و در صورت لزوم بخش‌هایی از آن‌ها را به‌روزرسانی کنیم؛ خصوصاً پست‌ها و محتواهایی که در آن‌ها از اعداد و آمار استفاده شده است. همچنین همه چیز مدام در حال تغییر است و ممکن است مطلبی که امروز درست است، فردا صحت نداشته باشد؛ به خصوص در دنیای علم و تکنولوژی این مسئله پررنگ تر است.

تأثیر عمق محتوا بر رتبه سایت

این جمله را احتمالاً از بسیاری از بازاریابان محتوا می‌شنوید: «محتوای بلند حائز رتبه‌ی بهتری خواهد شد». این جمله در بین بازاریابان محتوا تقریباً به یک شعار و حرف همیشگی تبدیل شده است. اما بسیاری از استراتژیست‌های محتوایی از جمله ما، به این نکته نیز رسیده‌ایم که تنها طول محتوا مهم نیست، بلکه عمق محتوا نیز توأمان مهم است. اگر یک محتوای بلند دارای عمق مناسب نباشد، هیچ تأثیری نخواهد داشت و طول محتوا به تنهایی نمی‌تواند کمک کند تا یک مطلب در نتایج جست و جوی گوگل دیده شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه

ما را دنبال کنید

از ما بپرسید!

اگر در مورد خدمات محتوایی آژانس نیم‌فاصله سوالی دارید می‌توانید با پر کردن فرم زیر از مشاوره رایگان بهره‌مند شوید.

بایگانی‌ها