بازاریابی درونگرا یا بازاریابی جاذبهای یکی از اصطلاحات رایج در بازاریابی دیجیتال است. این نوع بازاریابی در واقع متضاد بازاریابی سنتی یا بازاریابی برونگراست (Outbound Marketing). بازاریابی درونگرا روشی است که در آن با اجرای تکنیکهای مختلف، به جای این که شما به سراغ مشتری بروید و محصولتان را تبلیغ کنید، خود مشتری به پیش شما میآید.
در بازاریابی دیجیتال، اجرای این روش به معنای استفاده از راههای مختلفی مثل بازاریابی محتوا، بهینهسازی موتور جستجو (سئو) و فعالیت در شبکههای اجتماعی به شیوههای خلاقانه است به گونهای توجه مخاطبان را به خود جلب کند. به مانند تمام فرمهای بازاریابی دیجیتال، هدف بازاریابی درونگرا نیز جذب مخاطب فعال و تبدیل آنها به مشتری است. اما به جای این که با تبلیغ محصول برای عدهی زیادی از مردم، آنها را به صفحات خود بیاورید، خود مخاطبان پس از احساس نیاز و جستوجو در گوگل یا شبکههای اجتماعی، به صفحهی شما میرسند. اصطلاح بازاریابی درونگرا را نخستین بار، برایان هالیگان (بنیانگذار وبسایت HubSpot) به کار برد.
مثالهایی از بازاریابی درونگرا
- صفحات و کانالهایی که ویدئوها و پستهای آموزشی، مطالعات موردی، وبینار و محتواهایی از این دست منتشر میکنند.
- کمپینهای شبکههای اجتماعی مثل مسابقات عکاسی و غیره.
- وبلاگهایی که محتوای باکیفیت و اورجینال منتشر میکنند.
- وبسایتها یا صفحاتی که محتواهای تعاملی تولید میکنند.
تفاوت بازاریابی درونگرا و برونگرا
از نحوهی نامگذاری این دو نوع بازاریابی میتوان تفاوت آنها را فهمید. در بازاریابی درونگرا، سعی میکنیم تا مخاطب و مشتری بالقوه را به سمت کسبوکار خود بیاوریم. اما در بازاریابی برونگرا، کسبوکار خود را برای همه ارائه میکنیم و امیدوار میمانیم تا به مشتری تبدیل شوند. در بازاریابی درونگرا، توجه مخاطب را جلب میکنیم، در حالی که در بازاریابی برونگرا توجه مخاطب را میخریم. در بازاریابی درونگرا از «رسانه شخصی» و «رسانه اکتسابی» استفاده میکنیم و در بازاریابی برونگرا از «رسانهی پولی». این اصطلاحات را در ادامه تعریف میکنیم:
- رسانهی شخصی (Owned Media): تمامی کانالها و روشهای ارتباطی که به صورت اختصاصی در اختیار شما و برند شماست مانند: وبسایت، وبلاگ، صفحات اجتماعی، کانال تلگرام و یوتیوب. در این رسانه، شما تصمیم میگیرید که محتوا به چه صورت و در چه زمانی منتشر شود؛ در واقع کنترل کامل آن در اختیار شماست.
- رسانهی اکتسابی (Earned Media): این رسانهای است که در نتیجهی کار زیاد و موفقیت شما به وجود میآید و در واقع پاداش تلاشهای شما در بازاریابی درونگراست. نوع آفلاین آن مربوط به زمانی میشود که روزنامهها یا مجلات در مورد کسبوکار شما و موفقیتش بنویسند. آنلاینش هم موقعی است که وبسایتها و صفحات مختلف در مورد شما بنویسند و شما در صفحهی خود تگ کنند. شما کنترل زیادی بر روی این نوع رسانه ندارید.
- رسانهی پولی (Paid Media): این رسانهای است که در بازاریابی برونگرا از آن استفاده میکنیم. به این صورت که به صفحات و وبسایتهای مختلف پول پرداخت میکنیم تا برای ما رپورتاژ تبلیغاتی منتشر کنند.
فواید بازاریابی درونگرا
- افزایش ترافیک و مخاطبان فعال: با تمرکز بر روی استراتژی بازاریابی درونگرا، صفحات شما و محتوای آن در دسترس مخاطبان مناسب قرار میگیرد و بسیاری از آنها را به سمت کسبوکار شما روانه میکند. اما در بازاریابی به شکل سنتی، شما باید پول زیادی را صرف کنید تا ترافیکتان افزایش پیدا کند در حالی که احتمال تبدیل آن مخاطبان به مشتری بسیار پایین است.
- افزایش اعتماد: در بازاریابی درونگرا، شما با روشهای مناسب و خلاقانه، اطلاعات مورد نیاز مشتریان بالقوه را در اختیارشان قرار میدهد. به این شیوه، برند شما به عنوان یک منبع مفید و قابل اعتماد شناخته میشود. بنابراین زمانی که مخاطب بخواهد خرید کند، به احتمال زیاد به سراغ شما خواهد آمد.
- جذب مخاطب از کانالهای مختلف: با استفاده از این نوع بازاریابی، مخاطبان از طرق مختلفی از جمله جستوجو، ارجاع در شبکههای اجتماعی و ارجاع در وبسایتهای دیگر با برند شما آشنا میشوند. به این ترتیب شما فقط بر روی یک کانال برای جذب مخاطب متکی نیستید و ریسک کارتان کمتر میشود.