با شکلگیری مفهومی به نام بازاریابی درونگرا، اصطلاحی با نام بازاریابی برونگرا نیز ایجاد شد که دقیقاً معنی مخالف آن را میداد. اما فقط نام این مفهوم تازه است و خود بازاریابی برونگرا، سالها قدمت دارد. این نوع بازاریابی را میتوان این گونه تعریف کرد که هر نوع مارکتینگ و تبلیغی است که در آن، خود کمپانی تبلیغکننده گفتوگو با مخاطب را آغاز میکند.
تبلیغات تلویزیونی، رادیویی، مطبوعات و بروشورها از این دسته محسوب میشوند. چون در بسیاری از این حالات، گفتوگو با مخاطب ناخواسته آغاز میشود (مثلاً تبلیغات تلویزیونی) به این نوع بازاریابی، بازاریابی مبتنی بر وقفه (Interruption Marketing) نیز میگویند. بازاریابی برونگرا بازدهی بسیار پایینی دارد، با این حال دیده میشود که کمپانیها حدود ۹۰٪ از بودجه تبلیغاتی خود را صرف بازاریابی برونگرا میکنند.
ایراد بازاریابی برونگرا در چیست؟
بازاریابی درونگرا تکنیکی بسیار قدیمی است و برای بازار امروزی مشکلات فراوانی دارد. این مشکلات شامل موارد زیر است:
- پایین بودن نرخ بازگشت سرمایه (ROI)
- افزایش راههای بلوکه شدن توسط مخاطب (مانند بلاک شماره، اسپم کردن و غیره)
- هزینه بالا، بازدهی کم
گزارش CRM نشان میدهد که کمپانیهایی که از روشهای درونگرا استفاده میکنند، ۲۵ درصد نرخ بازگشت سرمایهی بهتری نسبت به کمپانیهایی دارند که از روش مخالف استفاده میکنند. همچنین این گزارش نشان میدهد که بازاریابی درونگرا میتواند نرخ تبدیل مخاطب به مشتری را تا ۳۰ برابر افزایش دهد. بازاریابی درونگرا در مجموع دارای نرخ بازگشت سرمایهی بهتری است و هزینهی کمتری نیز نسبت به روش مخالف دارد. بنابراین بهترین راه برای کسبوکارهایی که همچنان از نوع برونگرا استفاده میکنند، این است که راه و روششان را تغییر دهند.
تغییر روش
بنا به صحبتهایی که کردیم، اگر از روش قدیمی استفاده میکنید، بهتر است تغییر روش دهید. اما برای این منظور باید چه کرد؟ کافی است تا شما وبسایت کسبوکار خود را به یک هاب برای زمینه مخصوص خود تبدیل کنید و با کمک موتورهای جستوجو، وبلاگنویسی و شبکههای اجتماعی به جذب مخاطب بپردازید. بسیاری از کارشناسان بازاریابی محتوا، معتقدند که کسبوکارها ۹۰٪ از تلاشهای خود برای بازاریابی را به شکل برونگرا انجام میدهند و ۱۰٪ را نیز به شکل درونگرا. در صورتی که این اعداد کاملاً باید برعکس باشند تا بهترین نتیجه برای کسبوکار حاصل شود.