احتمالاً عبارت «تولید محتوا» زیاد به گوشتان خورده باشد. طبعاً آنهایی که در این حوزه فعالیت کردهاند، معنی دقیق آن را میدانند. نکتهی جالب این است که همهی این افراد، حداقل یک بار در طول عمر خود، تولید محتوا انجام دادهاند و احتمال دارد خودشان از این موضوع بیخبر باشند. اجازه بدهید تعریف رسمی «تولید محتوا» را بخوانیم، بعد در مورد این ادعای مطرح شده بیشتر صحبت خواهیم کرد.
تولید محتوا فرایندی است که طی آن، محتوای متنی یا تصویری خلق میشود.
طبق این تعریف، تولید محتوا یک کار لزوماً حرفهای نیست. یعنی شرطی گذاشته نمیشود که شما باید به صورت حرفهای در این زمینه کار کرده باشید تا تولیدکنندهی محتوا نام بگیرید. ممکن است هیچ چیزی از زیر و بم تولید محتوا ندانید، اما تولیدکنندهی محتوا باشید. عکس یا فیلمی که شما میگیرید و آن را در اینستاگرامتان منتشر میکنید، متنی که برای کپشن پست خود مینویسید و حتی متنهایی که در گوشی یا کامپیوتر شخصی خود نوشتهاید، ولی هیچگاه منتشرشان نکردهاید؛ همهی این کارها تولید محتوا بودهاند. مثالهای آن تقریباً بیشمار هستند و نشان میدهند که هر شخص در عمر خود حداقل یک بار کار تولید محتوا را انجام داده. حالا اگر فردی احساس کند که به این کار علاقهمند است و استعداد خود را در این زمینه میبیند، میتواند وارد بازار حرفهای آن شود.
تعریف دقیق تولید محتوا چیست؟
میتوان تولید محتوا را به شکل دقیقتری نیز تعریف کرد. تعریف دقیق آن در ادامه آمده است:
تولید محتوا فرآیندی است که در آن ایدههای موضوعی بر اساس پرسونای خریدار ایجاد میشود و بر اساس آن ایدهها، محتوای نوشتاری یا تصویری تولید میشود. سپس این محتواها از طریق وبلاگ، ویدئو، اینفوگرافیک و انواع دیگر فرمتها به دست مخاطب میرسد.
چرا محتوا اهمیت دارد؟
تولید محتوا پربازدهترین شیوه و استراتژی در بازاریابی درونگراست. از طریق تولید و انتشار محتوا، شما مطالب و اطلاعات ارزشمندی در اختیار مخاطبین قرار میدهید. این تولید ارزش باعث میشود تا کاربران زیادی به وبسایت یا صفحهی شما بیایند. این کاربران میتوانند به مخاطبان همیشگی شما و در نهایت مشتری شما تبدیل شوند.
بازاریابی محتوا چیست؟
بازاریابی به شکل سنتی روز به روز بیاثرتر میشود. غیرممکن است که راه دیگری وجود نداشته باشد. اینجاست که بازاریابی محتوا وارد میشود:
بازاریابی محتوا به مجموعه کارهایی گفته میشود که طی آن، یک سری محتوای ارزشمند و مرتبط در حوزهای خاص و برای مخاطبانی مشخص تولید میشود و هدف آن تبدیل این مخاطبان به مشتری است.
در بازاریابی محتوا، شما به جای این که صرفاً محصولات و خدمات خود را برای مشتریان تبلیغ کنید، با تولید محتوایی کارآمد و مفید برای مخاطبان و مشتریان خود، به آنها کمک میکنید تا راه حل مشکلات خود را پیدا کنند. بسیاری از برندهای بزرگ در دنیا مانند مایکروسافت و سیسکو سیستمز از بازاریابی محتوا استفاده میکنند. کسبوکارهای کوچک و حتی تکنفره هم از این روش بهره میبرند. چرا؟ چون جواب میدهد!
فواید بازاریابی محتوا
به طور خاص، سه دلیل یا فایده باعث میشود که شرکتها از بازاریابی محتوا استفاده کنند:
- افزایش فروش
- کاهش هزینهها
- جذب مشتریان ثابت
اگر تعریف بازاریابی محتوا را یک بار دیگر بخوانید و این بار واژههای «مرتبط» و «ارزشمند» را حذف کنید، تفاوت بازاریابی به شکل سنتی و بازاریابی محتوا را متوجه میشوید. محتوایی که هیچ اطلاعات ارزشمندی در اختیار مخاطبان قرار نمیدهد و صرفاً سعی در فروش محصولات دارد، طبیعتاً هیچ مشتریای را جذب نمیکند و در فروش تأثیری نخواهد گذاشت. این محتوا هم احتمالاً با صرف هزینهای تولید شدهاند، ولی انگار که همهی آن پول دور ریخته شده. اما در بازاریابی محتوا و زمانی که اطلاعات بهدردبخور در اختیار مخاطب قرار میدهید، او خودبهخود به یکی از دنبالکنندگان و مشتریان ثابت شما تبدیل میشود، چون به شما و مفید بودن شما اعتماد میکند.
آمارهایی از میزان تأثیر بازاریابی محتوا
- بازاریابی محتوا نسبت به بازاریابی سنتی، سه برابر مشتریان راغب بیشتری تولید میکند و ۶۲٪ هزینهی کمتری دارد.
- کسبوکارهای کوچک و متوسطی که از بازاریابی محتوا استفاده میکنند، نسبت به آنهایی که استفاده نمیکنند، ۱۲۶ درصد مشتریان راغب بیشتری جذب مینمایند.
- ۶۱ درصد از خریدهای اینترنتی، بعد از خواندن پستهای وبلاگی توسط کاربران حاصل میشود.
- کمپانیهایی که در ماه حداقل ۱۶ پست منتشر میکنند، نسبت به بقیه حداقل ۳٫۵ برابر بیشتر ترافیک در وبسایتشان دارند.
محتوای دیجیتال چیست؟
محتوای دیجیتال محتوایی است که به صورت دادههای دیجیتالی تولید و ذخیره شده است. ویدئوها، پادکستها و تصاویر از جمله محتواهای دیجیتال هستند. میتوان محتوای دیجیتال را به این صورت هم تعریف کرد:
به هر محتوایی که بر روی رسانههای الکترونیکی توزیع میشود، محتوای دیجیتال گفته میشود.
محتواهای دیجیتال منتشر شده معمولاً به دو دستهی رایگان و قابل خریداری تقسیم میشوند. به طور مثال بسیاری از بنگاههای خبری و روزنامهها، محتوای دیجیتال خود را به صورت رایگان برای مخاطبان عرضه میکنند. ولی برای تماشای یک فیلم یا گوش دادن به یک آهنگ باید پول بپردازید و آن را خریداری کنید. این امکان هم وجود دارد که برخی از تولیدکنندهها قسمتی از محتوای خود را به صورت رایگان عرضه کنند و از شما بخواهند برای استفاده از محتوا به صورت کامل آن را خریداری نمایید. این کار معمولاً برای تبلیغ و جذب مشتری انجام میشود.
آینده محتوای دیجیتال
امروزه انواع بیشماری از محتوای دیجیتال موجود است و سوالِ مطرح، این نیست که چه نوع محتوایی تولید کنیم، بلکه سوال اصلی نحوهی ارائهی محتواست. محبوبیت گوشیهای هوشمند و تبلتها همچنان درحال افزایش است و مصرفکنندگان راههای بسیاری برای دسترسی به محتوای دیجیتال دارند. بنابراین برای موفقیت در عرصهی تولید محتوای دیجیتال، تولیدکنندگان باید به دنبال این باشند که از چه راهی برای ارائهی محتوای خود استفاده کنند. ممکن است راه حل آنها ارائهی یک کتاب الکترونیکی (ایبوک) یا یک اپ باشد. انتخاب درست به نیازهای مخاطب بستگی دارد. ما در نیمفاصله نیازهای شما را شناسایی میکنیم و خدمات کاملی را در زمینه تولید محتوای دیجیتال ارائه میدهیم.
استراتژی و برنامهریزی برای محتوا
هیچ خانهای بدون نقشه ساخته نمیشود. هیچ مجسمهای بدون طرح اولیه ساخته نمیشود. در واقع هیچ کاری بدون یک برنامه جامع و کامل به صورت موفقیت آمیز انجام نمیپذیرد. تولید محتوا نیز از این قانون مستثنی نیست. پس برای تولید محتوا باید برنامه داشته باشید. در غیر این صورت به اهدافتان نمیرسید.
یک برنامهی کامل شامل همهی جزئیات است. از لحن محتوا گرفته تا این که چگونه از محتوایتان استفاده کنید و در نهایت از آن استفاده مجدد کنید. در این قسمت مرحله به مرحله میگوییم که برای برنامهریزی محتوا باید چه کار کنید.
اهدافتان را مشخص کنید
همانند بازاریابی سنتی، در استراتژی محتوا نیز اهدافتان باید منطبق با اهداف بازاریابی کلیتان باشد. یعنی باید از اهداف کلی کمپانی الهام بگیرید.
اهداف شما موارد مختلفی میتواند باشد. مثلاً افزایش بازدید سایت یا افزایش مشتریان راغب. یک هدف روشن و واضح این گونه است: افزایش ۲۵ درصدی بازدید سایت در سه ماه آینده.
بعد از مشخص کردن هدف یا اهداف، هر محتوایی که تولید میشود باید در راستای آن باشد و به ثمر رسیدن آن کمک کند. به صورت خلاصه باید گفت که ابتدا اهدافتان را مشخص کنید و سپس محتوا را منطبق با آنها تولید نمایید.
طراحی پرسونای مشتری
برای این که بتوانید محتوای بهتری تولید کنید، باید بدانید که با چه کسی صحبت میکنید. این موضوع به شما نشان میدهد که چگونه باید حرف بزنید و در چه جاهایی میتوانید این گونه اشخاص را پیدا کنید.
کلید اصلی موفقیت در بازاریابی محتوا این است که مخاطب حس کند به صورت اختصاصی در حال صحبت با او هستید. باید به مانند یک دوست یا شخص نزدیک به او، با مخاطب حرف بزنید. برای این کار، باید شناخت خیلی خوبی از وی داشته باشید. چالشهایش را بدانید. نیازهایش را بدانید و درک کنید. همچنین خواستههایش را نیز بدانید.
پرسونای مشتری شما، در واقع توصیفاتی از یک شخصیت است که محتوای شما به دستش میرسد. این شخصیت نیمه خیالی، توصیفی از مخاطبان هدف شماست. طراحی پرسونای مشتری یا پرسونای مخاطب به تحقیقات و کمی حدس و گمان نیاز دارد.
انتخاب فرمت صحیح محتوا
بعد از طراحی پرسونا یا پرسوناهای مختلف، نوبت به انتخاب فرمت و نوع محتوا میرسد. بر اساس همان پرسونایی که طراحی کردید، باید تصمیم بگیرید که چه نوع محتوایی برایش مناسبتر است. به این معنا که محتوا در قالبی تولید کنید که به آسانترین و لذتبخشترین شکل ممکن توسط مخاطب به مصرف برسد.
منظور از قالب محتوا این است که محتوا به صورت پست وبلاگ باشد، یا ویدئو یا اینفوگرافیک و انواع دیگر محتوا.
ترویج محتوا
محتوا اگر توسط هیچکسی دیده نشود، هیچ ارزشی نخواهد داشت. زمانی که شما کار خود را تازه آغاز کردهاید، بعد از تولید و انتشار محتوا، باید به دنبال راههایی برای کشاندن مخاطب به سمت مطالب خود باشید. پس نحوهی ترویج و تبلیغ محتوا نیز باید بخشی از برنامهی شما باشد. باید بدانید که چگونه میخواهید محتوا را به دست مخاطب هدف برسانید.
راههای مختلفی برای ترویج و تبلیغ محتوا وجود دارد. اولین و دردسترسترینِ آن، استفاده از شبکههای اجتماعی است. در وهلهی بعدی میتوانید از بازاریابی ایمیلی استفاده کنید. همچنین تبلیغات کلیکی یا PPC نیز یکی از گزینههای موجود است. تبلیغات کلیکی برای آنهایی که در کوتاه مدت به دنبال موفقیت بیشتری هستند، میتواند گزینه مناسبی باشد. روشهای دیگر مثل سئو، کمی زمان بیشتری لازم دارند و باید برای جواب دادن آن باید صبور باشید.