ارتباط موضوعی (Topical Relevance) در سئو چیست؟

ارتباط موضوعی

ارتباط موضوعی یا Topical Relevance یکی از مباحث مهم در سئو است که بیشتر وقت‌ها مورد غفلت واقع می‌شود. شاید علتش این است که تا همین اواخر، از وجود چنین الگویی در موتور جست‌وجوی گوگل خبر نداشتیم و حالا هم اهمیت آن را دست کم می‌گیریم. اگر تمام توصیه‌های مربوط به سئو برای بالا رفتن رتبه‌ی سایتتان را انجام داده‌اید و به نتیجه‌ی مطلوب نرسیده‌اید، احتمال دارد کلید حل مشکلتان در همین ارتباط موضوعی نهفته باشد. پس پیشنهاد می‌کنیم که این مطلب ما را بخوانید.

ارتباط موضوعی چیست؟

ارتباط موضوعی در واقع به معنای ارتباط محتوا و پست‌های یک سایت به یک موضوع یا کلمه کلیدی خاص است. به آن «اعتبار موضوعی» (Topical Authority) نیز گفته می‌شود. در موتورهای جست‌وجو از جمله گوگل، الگوریتم‌هایی وجود دارد که از طریق آن تشخیص داده می‌شود که سایت شما به صورت کلی چقدر با یک کلمه کلیدی یا موضوع خاص ارتباط دارد. حتی اخذ بک‌لینک از سایت‌هایی که دارای ارتباط موضوعی هستند، می‌توانند امتیاز سایت شما در این زمینه را بالا ببرند، اما به احتمال زیاد پیش از این نیز در مورد بک‌لینک اطلاعات داشته‌اید.

تا چند سال پیش، ارتقای رتبه سایت در گوگل بسیار ساده بود و تنها به موارد زیر بستگی داشت:

  • حل مشکلات فنی
  • تحقیق در مورد کلمات کلیدی
  • تولید محتوا
  • بک‌لینک گرفتن از سایت‌های مشابه

حالا مبحث ارتباط موضوعی نیز به آن اضافه شده است. احتمالاً با وبسایت Moz و سیستم اعتباردهی دامین آن آشنایی داشته باشید. این سیستم با بررسی بک‌لینک‌های سایت شما، به شما رتبه‌ای می‌دهد و طبیعتاً هر چه کمیت و کیفیت آن بیشتر باشد، رتبه‌ی شما بهتر خواهد بود. در مورد محتوای سایت نیز همین‌گونه است. هر چه کیفیت، تعداد و ارتباط بین محتواهای سایت شما بهتر باشد، سایتتان در زمینه‌ی اعتبار موضوعی قوی‌تر خواهد بود و نتیجه‌ی آن نیز در صفحه نتایج گوگل دیده خواهد شد. ایجاد ارتباط میان محتواهای سایت، باعث می‌شود تا سرعت بالا رفتن رتبه‌ی شما در هنگام جست‌وجوی یک کلمه‌ی کلیدی خاص نیز بالا برود.

مقاله مرتبط  تگ H1 چیست و چرا در سئو اهمیت دارد؟

ارتباط موضوعی چگونه کار می‌کند؟

در سال‌های ابتدایی راه‌اندازی گوگل، این موتور جست‌وجو تنها بر روی کلمات کلیدی تمرکز داشت. با استفاده از الگوریتم‌های خاص، کلمات کلیدی در متن را تشخیص می‌داد و بر اساس نتایج را به جست‌وجوکنندگان نمایش می‌داد. اما مشکل این بود که مفاهیم و منظور کلی یک متن در نظر گرفته نمی‌شد. به همین خاطر شاید ۱۵ کلمه کلیدی مختلف که تقریباً هم‌معنی بودند، ۱۵ نتیجه‌ی مختلف نمایش می‌داد.

اواسط سال ۲۰۱۲ میلادی بود که گوگل الگوریتم موتور جست‌وجویش را آپدیت کرد به شکلی که بتواند معنی موضوعات مختلف را درک کند. گوگل آن را «گراف دانش» (Knowledge Graph) نامید. این گراف سعی می‌کند تا منطق و ارتباط میان چیزهای مختلف از جمله محتوای سایت‌ها را درک کند. از این جا به بعد، شما وقتی که واژه‌ی «گندالف» (Gandalf) را سرچ می‌کردید، گوگل می‌دانست که گندالف شخصیتی در مجموعه رمان و فیلم‌های ارباب حلقه‌هاست. از طریق گراف دانش، گوگل می‌داند که گندالف به چیزهای زیر مربوط است:

  • ارباب حلقه‌ها
  • جی. آر. آر. تالکین
  • شایر
  • فرودو بگینز

و به همین ترتیب در مورد بقیه‌ی جست‌وجوها در گوگل نیز همین روند برقرار است.

چگونه ارتباط موضوعی بسازیم؟

بعد از این توضیحات احتمالاً مهم‌ترین سوال شما این است که چگونه باید در وبسایت خود ارتباط موضوعی بسازیم. اولین مسئله‌ای که درباره‌ی این بحث باید در نظر بگیرید، این است که روی یک یا چند موضوع خاص تمرکز کنید و از این شاخه به آن شاخه نپرید. این موضوعات نیز باید به هم مرتبط باشند.

از طریق جست‌وجوی گوگل می‌توانید تمامی کلمات کلیدی مرتبط با موضوع مورد نظر خود را پیدا کنید. افزونه‌ی Keywords Everywhere (می‌توانید آن را بر روی کروم یا فایرفاکس نصب کنید) می‌تواند در این راستا کمک زیادی به شما بکند.

مقاله مرتبط  قصد کاربر یا User Intent چیست؟

فرض کنید که موضوعات «تولید محتوا» و «بازاریابی محتوا» را برای وبسایتتان انتخاب کرده‌اید. خود این دو موضوع نیز به هم ارتباط دارند و در یک سرشاخه‌ی بزرگتر به اسم «محتوا» به هم می‌رسند. حال مرحله‌ی بعدی این است که از طریق گوگل تمامی کلمات کلیدی مرتبط با آن‌ها را پیدا کنید. کلمات کلیدی‌ای که احتمالاً پایانی نیز ندارند و این چیز بدی نیست. به شما اجازه می‌دهد تا بتوانید تا مدت‌ها در مورد کلمات کلیدی جدید مطلب بنویسید. حالا از این طریق یک سری خوشه‌های موضوعی در وبسایت شما شکل می‌گیرد. خوشه‌هایی که در آن‌ها به طور مثال، موضوعِ «بازاریابی محتوا» هسته است و بقیه محتواها حول آن ساخته و پرداخته شده‌اند. به این ترتیب است که ارتباط موضوعی در سایت شما شکل می‌گیرد و هر چه بیشتر در مورد آن موضوعات محتوا تولید کنید، رتبه‌ی سایت شما از این نظر بالاتر خواهد رفت. روشن است که محتواهای شما باید کیفیت بالایی داشته باشند و به هیچ وجه کپی نباشند.

استفاده از الگوی هاب و اسپوک نیز برای ساخت ارتباط موضوعی، یکی از رایج‌ترین روش‌هاست و پیشنهاد می‌کنیم که حتماً نوشتار مربوط به این الگو را نیز بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه

ما را دنبال کنید

از ما بپرسید!

اگر در مورد خدمات محتوایی آژانس نیم‌فاصله سوالی دارید می‌توانید با پر کردن فرم زیر از مشاوره رایگان بهره‌مند شوید.

بایگانی‌ها