ما و همهی کسانی که در حوزه بازاریابی محتوا کار میکنند، مدام در حال اندازهگیری و تحلیل دادهها هستیم. اما وقتی به چیزهایی مثل سنجش کیفیت محتوا میرسیم، کار کمی سخت میشود. چرا که کیفیت را نمیتوان به صورت کامل با عدد و رقم تحلیل کرد. بنابراین این سوال که محتوای باکیفیت چیست به عنوان یک سوال اصلی باقی میماند. راهنماهای زیادی از سوی کارشناسان سئو منتشر شده که قدم به قدم به شما توضیح میدهند که چه محتوایی برای گوگل قابل قبول است. اما ما در این نوشتار میخواهیم با توجه به اطلاعات منتشر شده توسط خود گوگل، ویژگیهای یک محتوای باکیفیت را برشمریم و به شما کمک کنیم تا سایتتان امتیاز مناسبی از گوگل بگیرد.
گوگل «کیفیت محتوا» را چگونه تعریف میکند؟
از پایه شروع میکنیم. محتوا به هر عکس و مطلبی گفته میشود که در وبسایتتان قرار دارد؛ از پستهای وبلاگ گرفته تا بخش «درباره ما» و حتی لوگوی سایت. بازاریابی محتوا به استراتژیهای درونگرایی اشاره دارد که کمپانیها از طریق تولید محتوا سعی میکنند تا مخاطب و مشتری جذب کنند. این کار میتواند از طریق سرچ ارگانیک یا تبلیغات انجام شود. ما قسمت جذب مخاطب از طریق سرچ را بررسی میکنیم. وقتی گوگل میگوید محتوای شما باید باکیفیت باشد، منظورش این است که:
- هر صفحه از سایت شما باید یک هدف مشخص داشته باشد. برای اطلاعرسانی است؟ برای جمعآوری اطلاعات است؟ برای معرفی کمپانی است؟ این موضوع باید با نگاه اول به صفحه مشخص شود، وگرنه نرخ دفع (bounce rate) سایتتان سر به فلک میکشد.
- محتوای سایت باید اصیل باشد و با تحقیق کامل و با نثر خوب نوشته شده باشد. ما چنین محتوایی را «جامع» مینامیم.
هر چند که گوگل تمام واقعیات را در مورد رتبهبندی سایتها به ما نمیگوید، اما میخواهد که ما محتوای باکیفیتی در اینترنت تولید کنیم. برای همین با انتشار راهنماهای مختلف، بایدها و نبایدهای محتوا را به ما بازگو میکند.
این بایدها و نبایدها از گایدلاین وبمستر گوگل برداشته شده است:
- صفحات را برای کاربران طراحی کنید، نه موتورهای جستوجو.
- مخاطب را گمراه نکنید.
- از اجرای ترفندها برای گول زدن موتورهای جستوجو خودداری کنید. همواره پیش از انجام هر کاری، از خود بپرسید که این کار را برای موتورهای جستوجو انجام میدهید یا کاربران؟ اگر جوابش کاربران نبود، آن کار را انجام ندهید.
- به این فکر کنید که چه چیزی سایت شما را یکتا و ارزشمند میکند. سعی کنید تا وبسایتتان در زمینهی کاری خود برجستهتر از بقیه باشد.
نبایدها
بسیاری از گایدلاینهای گوگل در راستای این موضوع است که سایتها از رفتار گمراهکننده و گولزننده دوری کنند. بعضی از مهمترین توصیهها در این زمینه را در این جا میآوریم. بر اساس توصیههای گوگل، باید از موارد زیر خودداری کنید:
- محتواهای تولید شده به صورت خودکار
- استفاده از بکلینکهای نامناسب یا Link Schemes
- ارائه url گمراهکننده یا Cloaking
- ریدایرکتهای گمراهکننده
- لینک یا متن پنهان شده
- ساختن صفحات به منظور خرابکاری، نظیر فیشینگ یا انتشار باجافزار و ویروس.
- ارسال کوئریهای خودکار به گوگل
فکر میکنیم که این تکنیکهایی که برای افزایش بازدید از آنها استفاده میشود، نیازی به توضیح ندارند. چون اگر از آنها استفاده میکنید، حتماً میدانید که چه هستند. فقط به صورت خلاصه بگوییم که این تکنیکها برایتان آوردهای مانند مشتری ندارند، بلکه باعث جریمه شدن و پایان کار سایتتان میشوند.
بایدها
حالا که کمی نبایدها را مرور کردیم، به راهکارهایی نیز میپردازیم که از نظر گوگل باعث افزایش امتیاز شما میشود. در ابتدا دو توصیه مهم وجود دارد. اول این که نباید صفحاتتان را با کلمات کلیدی نامرتبط پر کنید. ضمناً سعی کنید تا هر صفحهای که میسازید، محتوای کاملاً اورجینال و اصیل داشته باشد. محتوای شما باید:
- مفید و کارآمد باشد.
- از محتواهای مشابه موجود، ارزش بیشتری را به خواننده بدهد.
- معتبر و دقیق باشد.
- کیفیت بالایی داشته باشد.
- از نظر نوشتاری هیچ مشکلی (املایی و نگارشی) نداشته باشد.
وقتی چنین توصیههایی را میخوانیم، کارهای خیلی سختی به نظر نمیرسد. اما واقعیت این است که به کار بردن این توصیهها در استراتژی و تولید محتوا، زمان و کار زیادی میطلبد و تنها ظاهر آن آسان به نظر میرسد. بنابراین رسیدن به رتبهها و امتیازات بالای گوگل کار دشواری است، اما نشدنی است. تمرکز، تلاش و زمان میخواهد.
اگر بخواهیم به صورت کلی توصیههای خود را خلاصه کنیم، اولین نکته این است که نباید سعی کنید تا گوگل یا موتورهای جستوجو را گول بزنید. الگوریتمهای گوگل بسیار بسیار هوشمند شدهاند و دیگر امکان گمراه کردن آنها وجود ندارد. دوم این که باید به صورت مداوم محتوای تازه و جذاب تولید کنید. موضوعات و مسائل پایهای مربوط به کسب و کار خود را پوشش دهید و هیچ فرصتی را برای تولید محتوای عمیق از دست ندهید. و به خاطر داشته باشید اجرا کردن استراتژی محتوا به مانند یک ماراتن است، باید صبر و حوصله داشته باشید و با گذشت زمان، از تلاش خود دست نکشید. طول میکشد اما اگر درست عمل کنید در نهایت نتیجه دلخواه را میگیرید.