هر پست یا صفحه سایت از عناوین یا سرصفحهها (headings) مختلفی تشکیل شده است. از تگ H1 که به صورت <H1> نمایش داده میشود، معمولاً برای نمایش عنوان و تیتر اصلی پست استفاده میشود. فرمت و نوع نمایش تگ H1 معمولاً با دیگر تگها مثل h2 و h3 و h4 تفاوت دارد.
در این نوشتار بررسی میکنیم که تگ H1 چیست و چه اهمیتی در سئو دارد. همچنین نحوه صحیح بهینهسازی تگ برای سئو و کاربران را شرح میدهیم.
تگ H1 چیست؟
تگ H1 یک تگ HTML است و اولین تگی است که برای هدر در صفحه دیده میشود. از این تگ برای نمایش تیتر و عنوان اصلی پست یا صفحه استفاده میشود. در حالتی که سورس کد صفحه را ببینید، عنوان آن در بین دو تگ <h1></h1> قرار میگیرد.
برای این که عنوان یا تیتر صفحه برجسته به نظر بیاید، تگ H1 معمولاً فرمت خاص و مجزایی دارد. مثلاً در همین پستی که در حال خواندن آن هستید، عبارت « تگ H1 چیست و چرا در سئو اهمیت دارد؟» در بین دو تگ H1 قرار گرفته. عنوان این بخش که « تگ H1 چیست» است در بین دو تگ H2 قرار گرفته است.
با یک مثال شاید فرق بین تگهای مختلف را بهتر متوجه شوید. فرض کنید که میخواهید خلاصهی یک مقاله طولانی را بنویسید. عنوان مقاله تگ H1 خواهد داشت. عناوین اصلی مقاله تگ H2 خواهند گرفت و زیرعنوانها تگ H3.
تفاوت تگ H1 و تگ عنوان (Title)
یکی از مهمترین عناصر موجود در سئو، تگ عنوان یا title است. این تگ به صورت کد <title></title> در صفحه نمایش داده میشود. این تگ نباید با H1 اشتباه گرفته شود. این دو تگ با هم تفاوتهای زیادی دارند. در ادامه به این تفاوتها اشاره میکنیم:
- تگ عنوان باعث میشود تا عنوان مورد نظر در صفحه نتایج گوگل به نمایش دربیاید.
- تگ عنوان به صورت بصری در صفحه دیده نمیشود. اما کد آن در قسمت هدر صفحه وجود دارد.
- تگ H1 به صورت بصری در صفحه نمایش داده میشود.
- تگ عنوان به موتورهای جستوجو و رباتهای خزنده (crawler) نشان میدهد که موضوع صفحه چیست.
چرا تگ H1 در سئو اهمیت دارد؟
یکی از مهمترین و پیچیدهترین وظایف موتورهای جستوجو، فهمیدنِ مقصود و معنای پستها و صفحات است. برای این که این کار به سریعترین و بهترین شکل ممکن انجام شود، موتورهای جستوجو از دادهها و سیگنالهای مختلفی که در اختیار دارند، استفاده میکنند. یکی از این سیگنالها تگ عنوان و دیگری همین تگ H1 است.
رباتهای موتورهای جستوجو یا همان خزندهها (crawlers)، صفحات را به همان شکلی که ما میبینیم، نمیبینند. بلکه کد HTML صفحه را میخوانند. آنها از طریق تگهای H1 و H2 و غیره و محتوایی که در این تگها قرار دارد، سعی میکنند تا موضوع و محتوای صفحه را بفهمند.
این تگها به نوعی چراغ راهنمای صفحات محسوب میشوند. پس با استفاده از کلمات کلیدی مورد نظرتان در این تگها، به موتورهای جستوجو نشان میدهید که مطلب یا صفحه شما در مورد چیست.
از طرف دیگر، این تگها خواندن مطالب را برای کاربران نیز تسهیل میکنند. کاربران با یک مرور کلی بر تیترهای و زیرتیترهای صفحه، متوجه میشوند که صفحه شامل چه مطالبی است و یا بخش مورد نظر خود را به راحتی پیدا میکنند.
در همین مقالهای که در حال خواندنش هستید، بخشهای مختلفی وجود دارد که با تگ H2 مشخص شدهاند. دقیقاً در همین بخش، عنوانِ «چرا تگ H1 در سئو اهمیت دارد؟» در تگ H2 قرار گرفته است. شما با یک مرور کلی بر صفحه این عناوین را میبینید و متوجه میشوید که این مقاله در مورد چه چیزهایی صحبت کرده است. ضمن این که ممکن است شما فقط به دنبال این باشید که اهمیت این تگ را بدانید. از این طریق مستقیماً این بخش را پیدا میکنید و فقط آن را میخوانید.
بهینهسازی تگ H1 برای سئو
حال که فهمیدیم تگ H1 چیست و چه اهمیتی در سئو دارد، بهتر است به این مسئله بپردازیم که چگونه میتوانید این تگ و به صورت کلی عناوین صفحه خود را بهینهسازی نمایید. در این بخش راههای مختلف بهینهسازی این موارد را بررسی میکنیم.
تگ H1 باید با تگ عنوان (title) یکی باشد یا شبیه باشند
در بیشتر صفحاتی که در وب مشاهده میکنید، محتوای تگ H1 و تگ عنوان یکی هستند. دلیلش این است که بیشتر سیستمهای مدیریت محتوا مثل وردپرس این گونه طراحی شدهاند.
این اتفاق بسیار خوبی است. چرا که در سئو هم همین موضوع توصیه شده است. به صورت کلی شما باید تگ H1 و تگ عنوان را یکی نگه دارید یا این که خیلی تفاوت زیادی با هم نداشته باشند.
اما در سیستمهای مدیریت محتوا مثل وردپرس چگونه میتوان تگ عنوان و H1 را متفاوت کرد؟ با وجود این که در وردپرس، این دو تگ به صورت پیش فرض یکی گرفته میشود، اما راههایی برای متفاوت کردن آنها نیز وجود دارد. شما میتوانید به صورت مستقیم کد HTML صفحه را ویرایش کنید. همچنین میتوانید با استفاده از افزونه Yoast SEO به متفاوت کردن این دو تگ اقدام کنید.
از کلمات کلیدی در این تگها استفاده کنید
به شدت توصیه میشود که از کلمات کلیدی در عناوین و تگهای خود استفاده کنید. در بخش اهمیت این تگها نیز توضیح دادیم که این تگها چقدر برای موتورهای جستوجو اهمیت و اولویت دارند و باید از کلمات کلیدی در آنها استفاده کرد تا به موتورهای جستوجو نشان دهیم که مطلبمان در مورد چیست.
حتی زمانی که انتخاب میکنید تگ عنوان و H1 متفاوتی داشته باشید، باید کلمات کلیدی یا کلمات کلیدی مرتبط در هر دو وجود داشته باشد. البته که این به این معنا نیست که شما باید به زور در هر عنوان از کلمه کلیدی استفاده کنید. سعی کنید تا بر مبنای همان چگالی درست کلمات کلیدی در صفحه، از این کلمات در عناوین و تگها نیز استفاده کنید.
از استفاده از عناوین طولانی خودداری کنید
عناوین خود را خیلی طولانی نکنید. از عناوین کوتاه و توصیفی استفاده کنید. سعی کنید تا تعداد کاراکترهای عناوین از ۶۵ تا بیشتر نشود. اگر به هر دلیلی مجبور هستید تا از عنوان طولانی استفاده کنید، این عنوان را در تگ قرار ندهید. در تگ یک عنوان کوتاه قرار دهید و در ادامهی آن، توضیحات اضافی را به صورت پررنگ یا بزرگتر از بقیه متن بیاورید.
در هر صفحه فقط یک تگ H1 وجود داشته باشد
مقررات و توصیههای سئو به ما میگوید که در هر صفحه باید حداقل و حداکثر یک تگ H1 وجود داشته باشد. اگر در صفحات خود از این تگ بیشتر از یک بار استفاده کردهاید، به سراغ آنها بروید و ویرایششان کنید.
تطابق تگها و قصد کاربر
هنگام نوشتن تگهای H1، قصد کاربر را از خاطر نبرید. همان گونه که پیش از این نیز توضیح دادیم، این تگها برای کاربران نیز اهمیت دارند. در واقع با استفاده از این تگها، کاربران متوجه میشوند که صفحهی شما شامل چه مطالبی است و یا این که به دنبال این میگردند که صفحهی شما شامل مطالب مورد نظرشان هست یا خیر. پس طبعاً این تگها باید با قصد کاربر تطابق داشته باشند. وگرنه کاربران خیلی زود از صفحه شما ناامید میشوند و صفحه را میبندند.
چنین اتفاقی فقط به معنای از دست دادن یک مخاطب یا یک مشتری نیست. بلکه برای سئوی سایت شما نیز مضر است. این رفتار کاربر که به صفحهی شما بیاید، سپس آن را ببندد و دوباره به صفحه نتایج گوگل برگردد، یک سیگنال منفی به گوگل میفرستد. این مسئله در بلند مدت میتواند بر روی رتبه سایت شما تأثیر منفی زیادی بگذارد.
پس تگهای H2 و H3 و H4 چه میشوند؟
یک بار دیگر باید تأکید کنیم که مواردی که در بالا توضیح داده شد، برای استفاده از همهی تگهاست و صرفاً به تگ H1 مربوط نیست. با این حال چند نکته دیگر باقی میماند که در این جا به آنها اشاره میکنیم:
- در همه جای متن، برای تأکید لازم نیست از این تگها استفاده کنید. گاهی بولد کردن یا ایتالیک کردن متن مناسبتر است.
- از این تگها بیش از حد استفاده نکنید. از تگها به گونهای استفاده کنید که به ساختار محتوا بخورد و ناوبری صفحه را ساده کند.
- لزومی ندارد که از همهی تگها در یک صفحه استفاده کنید. بیشتر صفحات فقط تگهای H1 و H2 دارند و همینها هم کافی هستند.
- باید میان استفاده از تگها و دیگر راهکارها برای قالب بندی عناصر صفحه، یک تعادل برقرار کنید.
نتیجه
مشخصاً بهینهسازی سئوی یک سایت فقط شامل بهینهسازی تگهای هدر نیست. بهینهسازی عناوین و تگ عناوین، یکی از بینهایت کارهایی است که باید برای بهینه سازی سئوی سایت خود انجام دهید. بر خلاف بسیاری دیگر از فاکتورهای سئو، تگ H1 به صورت کامل در اختیار شما قرار دارد و میتوانید با بهینهسازی آن، تغییرات بسیار بزرگی را رقم بزنید.
پیشنهاد ما این است که بعد از خواندن این مقاله به سراغ صفحات و پستهای سایت خود بروید و آنها را از نظر تگهای هدر بهینهسازی کنید. با توجه به نکاتی که گفته شد، احتمالاً باید تغییرات زیادی را در این تگها به وجود بیاورید.
برخی از ابزارهای سئو مانند جتسئو کار آنالیز صفحات سایت از این نظر را برای شما انجام میدهند. صفحاتی که در آنها از این تگها استفاده نکردهاید یا به طور مثال از تگ H1 بیش از یک بار استفاده کردهاید را برای شما مشخص میکنند و شما به راحتی میتوانید به رفع ایرادات موجود بپردازید.