رپورتاژ آگهی یا Advertorial همانطور که از اسمش پیداست، یک نوع محتوای تبلیغاتی است. اما از جنبههای مختلف با محتواهای تبلیغاتی معمول تفاوت دارند. در اینجا ابتدا سعی میکنیم تا تعریف کنیم که رپورتاژ آگهی چیست و چگونه میتواند برای یک کسبوکار مفید باشد.
رپورتاژ آگهی یک نوع محتوای تبلیغاتی است که در قالب یک مقاله نوشته میشود و معمولاً در سایتها و مطبوعات منتشر میشود. اما اغلب در انتها یا ابتدای مقاله ذکر میشود که این نوشته یک رپورتاژ آگهی است و برای انتشار آن پول پرداخت شده.
یک رپورتاژ خوب به صورت واضح نشان نمیدهد که یک متن تبلیغاتی است، اما از آن طرف هم این مسئله را پنهان نمیکند. کیفیت آن باید به اندازهی یک پست وبلاگیتان بالا باشد، با این تفاوت که بر روی یک محصول خاص تمرکز میکند.
برای مثال فرض کنید که شما در تیم مارکتینگ یک کمپانی هستید که در حوزه شبکههای اجتماعی فعالیت میکند. حال اگر بخواهید یک رپورتاژ آگهی برای کمپانی بنویسید، چه میکنید؟ بهترین راه این است که مقالهای در مورد برترین شبکههای اجتماعی بنویسید و در بین آنها، نام کمپانی خود را نیز بگنجانید. چنین رویکردی باعث ضمن ترویج و تبلیغ خدمات کمپانی، اطلاعات ارزشمندی را نیز در اختیار مخاطب قرار میدهد.
مزایای رپورتاژ آگهی
اولین و شاید مهمترین مزیت رپورتاژ آگهی این است که بسیاری از افرادی که از برند شما آگاهی ندارند، با کسبوکارتان آشنا میشوند و احتمال این که به مشتری تبدیل بشوند نیز وجود دارد. اگر با پرداخت پول در یک شبکه اجتماعی یا سایت تبلیغ کنید، فقط همان روز و ساعت ترافیک به سمت شما روانه میشود. اما در رپورتاژ آگهی، چون محتوا به صورت مقاله نوشته شده، هر زمانی ممکن است که کاربری آن را از طریق گوگل پیدا کند. بنابراین روانه شدن ترافیک به سمت سایت از طریق رپورتاژ موقتی نیست و میتواند تا مدت زمان بسیار طولانی ادامه داشته باشد. خصوصاً اگر محتوای تولیدی سبز باشد.
سبک نوشتاری رپورتاژ باید مانند پست وبلاگ باشد. در پست وبلاگ شما سعی میکنید تا بدون جهتگیری خاصی، اطلاعات مفید در اختیار کاربر قرار دهید. در رپورتاژ هم دقیقاً همین اتفاق باید بیفتد. نباید بیش از حد روی محصول خود متمرکز شوید. در واقع در باید بیش از تبلیغ، بر روی ارزشهای واقعی محصول خود تمرکز کنید.
مثالها از رپورتاژ بر روی اینترنت فراوان است. مثلاً این مقاله رپورتاژی است که کمپانی استارباکس در سایت خبری طنز Onion منتشر کرده است. دقت کنید که در بالای صفحه، منتشرکننده و این که برای انتشار این مطلب پول پرداخت شده، به صورت واضح ذکر شده است. یا مثلاً این مطلب در روزنامهی هافینگتونپست، در واقع رپورتاژ برای فیلم جدید ترمیناتور بوده است. این مطلب نیز یک نمونه رپورتاژ آگهی ایرانی است که در سایت ایسنا منتشر شده و ترکیبی از مقاله خبری و اینفوگرافی است.