یکی از مهمترین سوالاتی که در مورد اینستاگرام برای کاربران به خصوص تولیدکنندگان محتوا و بازاریابان وجود دارد، این است که الگوریتم اینستاگرام چگونه و بر چه اساسی عمل میکند. طبعاً الگوریتم اینستاگرام هر ساله دچار تغییرات زیادی میشود و کسی جز خود اینستاگرام نمیداند که این الگوریتمها چگونه کار میکنند. البته تا پیش از این میشد با حدس و گمان از روی تجربه، نحوه عملکرد الگوریتمها را حدس زد.
خبر خوب این است که اینستاگرام به صورت رسمی اعلام کرده که الگوریتم رتبه بندی پستها و نحوه چینش آنها چگونه است. همچنین در مورد راه یافتن پستها به بخش اکسپلور (Explore) نیز صحبت کرده است. و در این پست ما میخواهیم به صورت کامل این موارد را شرح دهیم.
در این پست برای شما توضیح میدهیم که الگوریتم اینستاگرام چیست، چگونه کار میکند، ترتیب استوری ها پستهای فید هر کاربر بر چه اساسی مشخص میشود و این که پستها و Reelهای شما چگونه میتواند به صفحه اکسپلور راه پیدا کند.
منظور از الگوریتم اینستاگرام چیست؟
ممکن است سوال اصلی شما این باشد که اصلاً «الگوریتم اینستاگرام» یعنی چی و چرا همه به دنبال فهمیدن آن هستند.
اگر کاربر اینستاگرام باشید، میدانید که پستها و استوریهای فید شما، به ترتیب زمانی نمایش داده نمیشوند. ترتیب آنها توسط الگوریتم و هوش مصنوعی اینستاگرام مشخص میشود. در واقع اینستاگرام یک الگوریتمی دارد که بر اساس آن تشخیص میدهد چه پست و استوریهایی برای شما مهمتر است و بر همین اساس، آنها را زودتر به شما نشان میدهد.
برای برخی از کاربران مهم است که پستهایشان بیشتر دیده شوند، بنابراین میخواهند بدانند که این الگوریتم بر چه اساس و با چه شاخصههایی عمل میکند. در ادامه نیز ما این شاخصهها را توضیح خواهیم داد. همچنین بر اساس یک سری شاخصههای خاص الگوریتم اینستا، یک سری از پستها در صفحه اکسپلور کاربران دیگر قرار میگیرد و باعث میشود که کاربران بتوانند صفحههای جدید مورد نظر خود را پیدا کنند. در این مورد هم توضیح خواهیم داد که چگونه و بر چه اساسی پستهای شما میتواند در صفحه اکسپلور قرار بگیرد.
منبع این نوشتار هم صحبتهای آدام موسری، مدیر عامل اینستاگرام است. او سال گذشته ویدئویی در اینستاگرام خودش منتشر کرد و به صورت مفصل در مورد الگوریتم اینستاگرام توضیحاتی ارائه کرد. همچنین پستی که در وبلاگ اینستاگرام توسط خود آدام موسری نگاشته شده.
(البته اینستاگرام قرار است به زودی قابلیتی را اضافه کند که پستها در فید شما بر اساس زمان انتشار مرتب شوند. ممکن است زمانی که این مقاله را میخوانید، این ویژگی منتشر شده باشد.)
الگوریتم اینستاگرام ترتیب پست ها را چگونه مشخص میکند؟
الگوریتم اینستا چهار فاکتور اصلی را برای تشخیص اهمیت یک پست در نظر میگیرد:
- اطلاعات در مورد خود پست: پست عکس است یا ویدئو یا Reel؟ چه زمانی منتشر شده؟ چقدر لایک گرفته؟
- اطلاعات در مورد منتشرکننده پست: شما چقدر به منتشرکننده پست نزدیک هستید؟ به او علاقه دارید یا نه؟ دوست شماست یا نه؟ میزان واکنش کاربران به محتواهای او چگونه است؟
- فعالیت شما: شما بیشتر چه نوع محتوایی را در اینستاگرام مشاهده میکنید؟ بیشتر چه نوع محتواهایی را لایک میکنید یا برایشان کامنت میگذارید؟
- تاریخچه تعاملات یا اینتراکشنهای شما: آیا شما در گذشته تعامل و اینتراکشنی با فرد منتشرکننده داشتهاید؟ چقدر پستهای او را لایک کردهاید یا چقدر برای او کامنت گذاشتهاید؟
بر اساس این شاخصهها، اینستاگرام تصمیم میگیرد که دوست دارید چه پستهایی را زودتر ببینید. در واقع پستهایی که احتمال اینتراکشن شما با آنها بیشتر است را برای شما زودتر نمایش میدهد.
اینستاگرام احتمال اینتراکشن داشتن شما با پست را هم در نظر میگیرد. این احتمال، ۵ مبنای مهم دارد:
- زمان گذاشتن روی پست: آیا قرار است تا شما وقت زیادی را صرف دیدن پست کنید؟
- لایک: چقدر احتمال دارد که شما پست را لایک کنید؟
- کامنتها: چقدر احتمال دارد که شما برای پست کامنت بگذارید؟
- ذخیره یا سیو: چقدر احتمال دارد که شما پست را سیو (Save) کنید؟
- وارد پروفایل شدن: چقدر احتمال دارد که بعد از دیدن پست، وارد پروفایل شخص شوید؟
هر چه که احتمال موارد بالا بیشتر باشد، یعنی احتمال اینتراکشن داشتن شما با پست بیشتر است و شما پست مورد نظر را بالاتر از بقیه خواهید دید.
در واقع اینجا اینستاگرام به نوعی تعریف خود از اینگیجمنت (Engagement) را نیز ارائه کرده است. اینگیجمنت از نظر اینستاگرام یعنی ۱. وقت گذاشتن و تماشای یک پست (حتی اگر لایک نکنید و کامنت نگذارید) یا ۲. لایک کردن یا ۳. کامنت گذاشتن یا ۴. سیو کردن پست یا ۵. ضربه روی عکس کاربر و وارد پروفایل وی شدن.
الگوریتم اینستا در مورد ترتیب استوری ها چگونه عمل میکند؟
در مورد ترتیب نمایش استوریها نیز اینستاگرام عملکرد مشابهی با نحوه ترتیب نمایش پستها دارد که در بخش قبل در موردش صحبت کردیم.
معمولاً استوریهای اکانتهایی زودتر برای شما نمایش داده میشود که با آنها بیشتر تعامل دارید. این تعامل میتواند شامل این موارد باشد:
- مشاهده استوری
- ریپلای به استوری
- لایک استوری
- چت در دایرکت
نکته دیگری که کمتر در مورد آن صحبت میشود، انتشار استوری برای کلوس فرند (Close Friends) است. استوریهایی که به صورت کلوس فرند منتشر میشوند، معمولاً بدون در نظر گرفتن میزان تعامل شما با کاربر، در بین پنج یا ده استوری ابتدایی قرار میگیرد.
الگوریتم اینستا در مشخص کردن پست های اکسپلور
پستهایی که در اکسپلور هر شخص نمایش داده میشود، بر اساس علایق او و نوع اکانتهایی است که وی فالو کرده است. همچنین پستهای اکسپلور تماماً از اکانتهایی است که فرد آنها را فالو نمیکند.
اینستاگرام از طریق لایکها، سیوها و به اشتراکگذاریهای شما، تشخیص میدهد که به چه نوع پستهایی علاقه دارید.
مهمترین شاخصههای تعیین پستهای صفحه اکسپلور در ادامه آمده:
- ویژگیهای پست: میزان محبوبیت پست چقدر است؟ چقدر لایک و کامنت گرفته؟ چقدر احتمال دارد لایک و کامنت بیشتری بگیرد؟ اگر تعداد افراد زیادی در زمان کوتاه، یک پست را لایک کنند و برای آن کامنت بگذارند و آن را به اشتراک بگذارند، این پست قطعاً در صفحه اکسپلور کاربران زیادی قرار خواهد گرفت.
- تعامل شما با کاربر در گذشته: اگر پستهای کاربری را در گذشته لایک کرده باشید یا برای او کامنت گذاشته باشید (و او را فالو نکنید) احتمال بیشتری دارد که پستهای او در صفحه اکسپلور شما قرار بگیرد.
- فعالیت شما: شما چه نوع محتوایی را بیشتر لایک یا سیو میکنید؟ کدام محتواها را برای دوستان خود به اشتراک میگذارید؟ کدام پستها را بیشتر در اکسپلور مشاهده میکنید؟ همهٔ اینها تعیین میکند که چه نوع پستهایی را بیشتر در صفحه اکسپلور ببینید.
بنابراین میتوان گفت که برای این که پست شما در صفحه اکسپلور بقیه قرار بگیرد، شما باید محتوایی منتشر کنید که در زمان کم، اینگیجمنت بالایی بگیرد. همچنین با استفاده از ابزارهای مختلف از جمله هشتگ، نوع محتوای خود و این که دربارهٔ چیست را مشخص کنید. ضمن این که باید تلاش کنید تا کاربران مختلف، پستهای شما را لایک کنند و برایتان کامنت بگذارند، حتی اگر شما را فالو نمیکنند.