روزانه بیش از ۳ میلیارد جستوجوی مختلف در گوگل انجام میشود. این موتور جستوجو برای این که قادر باشد تا بهترین و مرتبطترین نتایج را به کاربران ارائه دهد، باید مدام در حال کشف صفحات جدید اینترنت باشد. این سوال برای خیلیها ایجاد میشود که گوگل صفحات جدید را چگونه پیدا میکند. در این نوشتار قصد داریم تا پاسخ این سوال را ارائه کنیم.
چرا دانستن نحوه پیدا شدن سایت توسط گوگل مهم است؟
همان گونه پیش از این نیز به آن اشاره کردهایم، سئو فرایندی کاملاً پویاست. گوگل مدام در حال به روز رسانی روشهایش برای ارائه نتایج بهتر به کاربران است. برای همین ممکن است نتایج هر جستوجو، روز به روز با هم تفاوت داشته باشد.
برای این که بتوانید وبسایت خود را در صفحات اول نتایج قرار دهید، باید بدانید که موتورهای جستوجو چگونه کار میکنند.
مهمترین روشی که این موتور جستوجو از آن استفاده میکند، خزیدن یا crawling است که در ادامه توضیحات مفصلی در رابطه با آن ارائه خواهیم کرد.
زمانی که متوجه بشوید گوگل دقیقاً چگونه صفحات شما را به ایندکس خودش اضافه میکند، با اقدامات و تغییراتی که در استراتژی خود ایجاد میکنید، میتوانید اطمینان حاصل کنید که همهی صفحات وبسایت شما در دسترس گوگل قرار دارند. در واقع دانستن این موضوع، به بهنیهسازی سایت شما برای موتورهای جستوجو کمک خواهد کرد.
گوگل چگونه وبسایتها را پیدا میکند؟
هیچ دیتابیس مرکزیای از اینترنت وجود ندارد. بنابراین گوگل مدام باید در حال جستوجو و کشف صفحات جدید باشد. تا بتواند جدیدترین محتواها را نیز در نتایج خود نمایش دهد. این موتور جستوجو، ۳ مرحلهی زیر را برای پیدا کردن و فهرست کردن صفحات جدید دنبال میکند.
- خزیدن یا Crawling
- ایندکس کردن یا Indexing
- رتبهبندی یا Ranking
۱. خزیدن یا Crawling
موتورهای جستوجو از جمله گوگل، برای پیدا کردن صفحات وب از شیوهای به نام خزیدن استفاده میکنند. در این روش، باتهایی به صورت خودکار به فضای اینترنت فرستاده میشوند و محتواهای جدید توسط این باتها، ثبت و ضبط میشود.
باتهای خزنده وقتی وارد صفحهای میشوند، علاوه بر لینک خود آن صفحه، به دنبال لینکهای دیگری نیز میگردند که آنها را نیز به فهرست خود اضافه کنند. این موضوع به خوبی اهمین لینک دهی داخلی و خارجی را نشان میدهد. برای این که گوگل بتواند صفحات مختلف وبسایت شما را پیدا کند، این صفحات باید به خوبی به هم لینک دهی شده باشند.
در ادامه، محتوای صفحه مورد بررسی قرار میگیرد. و تشخیص داده میشود که موضوع محتوا درباره چیست. ذکر این نکته نیز حیاطی است که گوگل در اولین قدم، نسخه موبایل وبسایت را بررسی میکند.
۲. ایندکس کردن یا Indexing
وبسایتها و صفحاتی که در فرایند خزیدن کشف میشود، فهرست بندی و در ایندکس گوگل ذخیره میشود. به این فرایند ایندکس کردن میگویند.
زمانی یک صفحه شانس حضور در صفحات نتایج را دارد که توسط این موتور جستوجو ایندکس شده باشد.
۳. رتبهبندی یا Ranking
در پروسه رتبهبندی، گوگل تصمیم میگیرد تا چه صفحاتی را در ابتدای نتایج نمایش دهد و همچنین این که چه ترتیبی داشته باشند.
وقتی کاربری در این وبسایت، عبارتی را سرچ میکند؛ این موتور جستوجو با استفاده از الگوریتمهای پیچیدهاش، تصمیم میگیرد که بهترین و مرتبطترین صفحه برای آن کاربر چیست. و این صفحات یافت شده را به ترتیب اولویت (مرتبط بودن) به کاربر در صفحه نمایش نشان میدهد.
چگونه به صورت دستی، وبسایت خود را در گوگل ایندکس کنیم؟
شما حتی اگر کاری نکنید، به احتمال زیاد گوگل وبسایت شما را پیدا خواهد کرد. اما برای اطمینان از سرعت و قطعیت ایندکس شدن میتوانید وبسایت خود را در Google Search Console ثبت کنید. گوگل سرچ کنسول پلتفرمی است که به شما اجازه میدهد تا عملکرد وبسایت خود در گوگل را مشاهده کنید.
با ثبت نام در این پلتفرم و ثبت وبسایت خود، سایت شما به سرعت در گوگل ایندکس میشود. همچنین میتوانید صفحات ایندکس شده و رتبهی آنها در صفحات نتایج را مشاهده کنید.
سرچ کنسول بر اساس جستوجوهای انجام شده، اطلاعات زیر را برای وبسایت شما در اختیارتان میگذارد:
- مجموع کلیکها
- مجموع بازدیدها (کسانی که لینک شما را در صفحه نتایج دیدهاند)
- نرخ کلیک یا CTR
- میانگین رتبه سایت شما در صفحه نتایج
چگونه بفهمم وبسایتم در گوگل ایندکس شده؟
شما به سادگی و با جستوجوی دامنه سایت خود به شکل زیر، میتوانید از ایندکس شدن سایت خود اطمینان حاصل کنید. این عبارت را در گوگل جستوجو کنید:
site:yourwebsite.com
در صفحه نتایج، تمام صفحاتی که از وبسایت شما در گوگل ایندکس شده را مشاهده خواهید کرد. اگر این جستوجو دارای نتیجه نبود، یعنی وبسایت شما در حال حاضر در این موتور جستوجو ایندکس نشده است.
ضمناً با همین شیوه میتوانید از ایندکس شدن صفحات مختلف وبسایتتان به صورت اختصاصی اطمینان حاصل کنید. کافی است به جای آدرس دامنه، آدرس آن صفحهی خاص را وارد نمایید.
همچنین از طریق ابزار URL Inspection در سرچ کنسول، میتوانید بفهمید که چه صفحاتی از وبسایت شما ایندکس شده است. و میتوانید بین آنها نیز جستوجو کنید.