بازاریابی محتوا یکی از استراتژیهای قدرتمندِ بازاریابی در کسبوکارهای مختلف است. در زمان تدوین استراتژی محتوا، معمولاً تصمیمگیری در مورد انتخاب نوع محتوا دشوار است. انواع مختلفی از محتوا وجود دارند که بازاریابان محتوا در هر مرحله باید در مورد استفاده از هر نوع تصمیمگیری کنند. به طور مثال برخی ممکن است فقط روی پستهای وبلاگ و توییت سرمایهگذاری کنند. برخی بازاریابان دیگر ممکن است از فایلهای ویدئویی و گیف بیشتر استفاده کنند. همهٔ این موارد اگر در جای درست و برای کسب وکارِ درست استفاده شوند، جواب خواهند داد.
پس چالش نهایی این است که کدام یک از انواع محتوا برای کسب و کار مورد نظر مناسب است. در این نوشتار به بررسی ۱۲ مورد از پراستفادهترین انواع محتوا میپردازیم. لازم به ذکر است که این لیست میتواند بسیار طولانیتر باشد و شاید حتی در آینده این اتفاق بیفتد. اما در حال حاضر، به اعتقاد ما این ۱۲ مورد، مهمترین و رایجترین انواع محتواهای مورد استفاده در کمپینهای بازاریابی محتواست.
انواع محتوا
۱. پست وبلاگ
در بازاریابی محتوا خصوصاً برای کسبوکارهای کوچک، وبلاگنویسی یکی از محبوبترین انواع محتواست. دلیلش هم مشخص است. استفاده از وبلاگ یکی از بهترین راهها برای بهبود سئو و هدایت ترافیک به سمت وبسایتتان از طریق موتورهای جستوجو است. بر اساس گزارش فوربز، وبسایتهایی که دارای بخش وبلاگ هستند، نسبت به بقیه ۵ برابر شانس بیشتری دارند تا در ایندکس موتورهای جستوجو قرار بگیرند. یعنی شانس آنها برای حضور در صفحهی اول جستوجوی موتورهایی نظیر گوگل بیشتر است. همچنین اگر در وبلاگ شما، مطالب مفید و بهدردبخوری برای مخاطب قرار بگیرد، شانس این که مخاطب به شما اعتماد کند و به یک مشتری تبدیل شود، بالا میرود.
۲. ویدئو
در حال حاضر استفادهکنندگان از اینترنت بیشتر از هر زمان دیگری ویدئو تماشا میکنند. در حقیقت، یکسوم کل فعالیتهای آنلاین صرف تماشای محتواهای ویدئویی میشود. در نتیجه بدون توجه به این که در چه زمینهای فعالیت میکنید، استفاده از محتوای ویدئویی یکی از بهترین راههای جلب توجه مخاطبان خواهد بود. آمارها نشان میدهد که استفاده از ویدئو میتواند زمانی حضور مخاطب در وبسایتتان را دوبرابر کند. هر چه زمان حضور در سایت شما بیشتر باشد، شانس این که به مشتری شما تبدیل شود هم بیشتر میشود.
یک آمار چشمگیر دیگری که در این باره وجود دارد این است که ویدئوها ۱۳ برابر بیشتر از هر محتوای دیگری در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته میشوند. نظرسنجیها از مخاطبان نیز نشان میدهد که آنها ترجیح میدهند قبل از خرید یک محصول، بررسی ویدئویی آن را تماشا کنند. همهی اینها حاکی از اهمیت بالای محتوای ویدئویی است و این که به این وسیله قادر خواهید بود تا مخاطبان بسیاری جذب کنید.
۳. اینفوگرافیک
استفاده از اینفوگرافیکها راه فوقالعادهای برای کسبوکارهاست تا مخاطبان خود را آموزش دهند و اطلاعات ارزشمندی در اختیار آنها قرار دهند که در نهایت باعث میشود تا ارزش برند آنها در چشم مخاطب افزایش پیدا کند. اینفوگرافیک به صورت تصویری اطلاعات و آمار را به مخاطب منتقل میکند و باعث میشود تا مخاطب درک بهتری نسبت به مطلب مورد نظر پیدا کند. اگر میخواهید در کسبوکارتان از اینفوگرافیک استفاده کنید، ابتدا باید تصمیم بگیرید که چه موضوعاتی بیشتر برای مخاطبانتان جذاب هستند. به صورت کلی، هر اطلاعاتی که بتوان آن را با تصویر بیان کرد، میتواند یک موضوع خوب برای ساخت اینفوگرافیک باشد.
۴. ایبوک
با استفاده از فرمت ایبوک یا کتاب الکترونیکی میتوان محتواهای طویل و ارزشمند را برای مخاطبان عرضه کرد. به مانند انواع دیگر محتواها، در اینجا هم باید به کلیدواژهی «ارزشمند» دقت کنید. یک ایبوک ۱۰ صفحهای که تماماً تبلیغ کسبوکار شماست، نمیتواند برای مخاطب ارزشمند باشد. بلکه باید محتوایی در آن قرار داشته باشد که برای خواننده مفید است و فهم آنها را از نیازشان افزایش میدهد. به این ترتیب اعتماد مخاطب نسبت به شما و برندتان افزایش پیدا میکند و در هنگام خرید، اول به شما مراجعه خواهد کرد.
۵. پستهای شبکههای اجتماعی
دیگر تردیدی وجود ندارد که تأثیر استفاده از شبکههای اجتماعی خصوصاً برای کسبوکارهای کوچک بسیار بالاست. پلتفرمهایی نظیر اینستاگرام و فیسبوک، راه دسترسی به مخاطبان را آسان کردهاند و از طریق آنها میتوان مخاطبان جدید پیدا کرد. طبعاً محتوای پستها نقش مهمی را ایفا میکنند و این که شما چگونه از شبکههای اجتماعی استفاده میکنید، به اهداف و استراتژی محتواییتان مربوط میشود. یکی از مهمترین استفادههای شبکههای اجتماعی، تبدیل مخاطب به مشتری است. همچنین مخاطبان از این طریق میتوانند با محصولات و نمونه کارهای شما آشنا شوند.
۶. پادکست
پادکست هم یکی دیگر از انواع محتواست که از آن میتوانید برای ارتباط با مخاطبانتان استفاده کنید. ویژگی مهم پادکست این است که مخاطبان میتوانند آن را همزمان با کارهای دیگر نظیر رانندگی گوش کنند و این ویژگی در مورد هیچ نوع محتوای دیگری وجود ندارد. تنها کاری که باید انجام دهید، فکر کرد به این موضوع است که از چه طریق میتوانید محتوای صوتی مفید تولید کنید تا از طریق آن ارزش برند شما افزایش پیدا کند.
این که شما باید از چه فرم محتوایی استفاده کنید، به نقشه و استراتژی محتوایی و همچنین شخصیت برند شما بستگی داریم. تیم نیمفاصله با شناخت دقیق برند شما، ضمن راهنمایی شما در این زمینه، میتواند خلق محتواهای شما در همهی انواع را بر عهده بگیرد.
۷. مطالعات موردی (Case Studies)
مطالعات موردی یا Case Studies برای تبدیلِ مشتریان راغبی (leads) که میخواهند بیشتر در مورد کسبوکارتان بدانند، بسیار مناسب است. به وسیلهی مطالعات موردی، خریداران میتوانند سفر خریدار را از آغاز تا پایان مشاهده کنند.
اما بهتر است برای تعریف این که مطالعات موردی چیست، از یک مثال استفاده کنیم. در این مطالعه موردی که توسط لینکدین منتشر شده، لینکدین نشان میدهد که شرکت ادوبی (Adobe) چگونه از پلتفرم لینکدین برای بازاریابی و جذب مخاطب استفاده میکند. در این گزارش اسکرینشاتهایی از کمپین ادوبی آمده و نشان داده شده که ادوبی چگونه از این پلتفرم کاریابی برای موفقیت خودش استفاده کرده. این مطالعه موردی به کسبوکارهای مشابه نشان میدهد که چگونه میتوانند با استفاده از پلتفرم لینکدین، مخاطبان خود را افزایش دهند.
پس مطالعه موردی این گونه تعریف میشود. یک گزارش تفصیلی که نشان میدهد کسب و کار شما چگونه به مشتریان سود میرساند.
۸. محتوای تولید شده توسط کاربر
محتوای تولید شده توسط کاربر یا UGC یکی از بهترین انواع محتواست. چرا که خود مخاطب را درگیر ماجرا میکند. هم مخاطب از این که توانسته مشارکت کند، راضی است و هم این که مخاطبان دیگر به این محتواها بیشتر اعتماد میکنند.
یک مثال خوب برای این نوع محتوا، قسمت نظرات وبسایت دیجی کالاست. زمانی که به قسمت نظرات یک جنس در وبسایت دیجی کالا مراجعه میکنید، میبینید که تعداد زیادی از کاربران، صادقانه و با صراحت بالا، تجربه خود را از خرید و استفاده از آن جنس بیان کردهاند. دیجی کالا حتی تندترین نظرات و نقدها را هم میپذیرد و به نمایش میگذارد. چرا که میداند این کار در نهایت به نفع خودش تمام خواهد شد. نتیجه این که در حال حاضر کمتر کسی است که به نظرات کاربران در دیجی کالا اعتماد نداشته باشد. برای مطمئن شدن از خرید یک جنس، همواره به نظرات مراجعه میکنیم. کمتر کسی به صراحت و صداقت آنها شک دارد و هیچکس هم ادعا نمیکند که دیجی کالا نظرات را سانسور میکند.
نقطه مقابل این اتفاق در اپلیکیشن اسنپ فود افتاد. بسیاری از کاربران در شبکههای اجتماعی ادعا کردهاند که نظرات منفی آنها در مورد کیفیت غذا در اسنپ فود تأیید نمیشود. از همین رو یک وجهه منفی برای اسنپ فود به وجود آمد. در حالی که اگر در این راستا سیاستهای متفاوتی را اتخاذ میکردند، قطعاً میتوانستند نفع بیشتری ببرند.
این مثالها به خوبی نشان میدهند که محتوای تولید شده توسط کاربر چقدر میتوانند به نفع شما باشند. اگر و تنها اگر شیوهی درست استفاده از آنها را بدانید.
۹. محتوای فهرست شده
محتوای فهرست شده یا لیست شده یکی از انواع محتوا است که موارد مختلف را به صورت فهرستی بیان میکند. این نوع محتواها در سئو، خصوصاً در بین کاربران طرفداران زیادی دارند.
محبوب بودن محتوای فهرست شده دلایل زیادی دارد. مهمترینِ آنها که بیشتر هم در پستهای آموزشی دیده میشود، این است که از همان اول به مخاطب نشان میدهد که راه حلهای زیادی برای حل مشکلش وجود دارد. مثلاً اگر عبارت «بالا بردن سرعت سایت» را سرچ میکند، با مقاله «۱۰ راه برای افزایش سرعت سایت» مواجه میشود. این عنوان به او نشان میدهد که حداقل ۱۰ راه وجود دارد که میتواند از طریق آنها سرعت سایتش را افزایش دهد. بنابراین به چنین عنوان اعتماد بیشتری میکند و روی آن کلیک مینماید. اقبال عمومی کاربران به این محتواها نیز باعث میشود تا رتبه آنها در نتایج گوگل، بهتر و بهتر شود.
۱۰. میمها (Memes)
میمها نوعی محتوای طنز و شوخی هستند که در اینترنت وجود دارند. مدت نسبتاً زیادی است که بسیاری از کسبوکارهای معروف برای وایرال شدن محتواهایشان از میمهای معروف استفاده میکنند. خصوصاً میمهایی که به تازگی در شبکههای اجتماعی و در بین مردم وایرال شدهاند. استفاده از میمها باعث میشود تا مخاطبان زیادی محتوای شما را به اشتراک بگذارند. امروزه میتوان گفت که میمها به یکی از انواع محتوا برای بازاریابی تبدیل شدهاند.
کسبوکارهای ایرانی کمی دیرتر وارد این موضوع شدند. اما اخیراً مواردی مشاهده شده که برخی از کسبوکارها در اکانتهای اینستاگرامی یا توییتری خود، سعی کردهاند تا با ساختن میمهای وایرال شده، به تبلیغ محصولات یا بالا بردن آگاهی افراد از برندها بپردازند.