تعریف استراتژی محتوا کار آسانی نیست. تعاریف بسیاری از آن ارائه شده و میشود، اما اغلب آنها دارای ایراداتی هستند. برای این که درک بهتری از این موضوع داشته باشیم، بهتر است ابتدا ببینیم چند تن از فعالان این حوزه، استراتژی محتوا را چگونه تعریف کردهاند:
برنامهریزی برای خلق، ارائه و مدیریت محتوای مفید و قابل استفاده. ~ کریستینا هالوورسون، Brain Traffic
برنامهریزی برای خلق، تجمیع، ارائه و مدیریت محتوای مفید، قابل استفاده و مناسب با استفاده از تجارب قبلی. ~ مارگو بلوماستاین، Appropriate Inc.
استراتژی محتوا، روشهای سنتی بازاریابی را دگرگون کرده، به این صورت که پروسهای جدید تعریف میکند و سپس منابعی را تأمین میکند برای تولید یک جریان محتوایی یکدست که خریدارانی را که در فازهای مختلف چرخه هستند، هدف میگیرد. ~ مایکل برنر، SAP
حتماً متوجه شدید که با وجود تفاوتهایی که بین تعاریف وجود دارد، برخی چیزها بینشان مشترک است. در تعاریفی که توسط کریستینا و مارگو ارائه شده، عبارت «برنامهریزی» مشترک است و در تعریف مایکل بیشتر سعی شده تا روند توضیح داده شود. همهی آنها بر روی برنامهریزی و روند تأکید دارند. نمیتوان گفت که این تعاریف اشتباه هستند، اما مسئله این است که برنامهریزی، توسعه و مدیریت، کارهایی هستند که شما بعد از مشخص شدن استراتژیتان انجام میدهید. استراتژی محتوا چیزی است که در مراحل قبل از اینها شکل میگیرد و در تعریف آن بهتر است از این کلمات استفاده نکنیم. به همین منظور، بهتر است نگاهی بیندازیم به تعریفی که نویسندگان وبسایت Distilled از استراتژی محتوا دارند:
استراتژی محتوا چشماندازی است که توسعهی محتوایی را شکل میدهد تا به یک هدف مشخص مربوط به کسبوکار برسیم.
به زبان سادهتر شما پیش از این که خلق، مدیریت و ارائهی محتوا را آغاز کنید، به یک چشمانداز کلی احتیاج دارید تا مسیر را به شما نشان بدهد. به این چشمانداز استراتژی محتوا میگوییم.
چرا به استراتژی محتوا احتیاج داریم؟
تدوین استراتژی محتوا به کسبوکارها کمک میکند تا بتوانند برای ارائهی محتوایی معتبر و مقرون به صرفه آماده شوند و برنامهریزی کنند و به این وسیله ترافیک بازدید خود را بالا ببرند. شما اگر بتوانید یک پست مفید در وبلاگ خود بنویسید، بازدیدکنندگان بسیاری به سمت این پست سرازیر خواهند شد. به این ترتیب به سادگی میتوانید با قرار دادن لینکهایی در این پست، بازدیدکنندگان را به هر جایی که لازم است راهنمایی کنید. ارائهی محتوای مفید، دنبالکنندگانی ثابت را نصیب شما میکند و به شما این اجازه را میدهد که با استفاده از تاکتیکهای مختلف بازاریابی نظیر محتوای اسپانسرشده و تبلیغات در شبکههای اجتماعی، درآمد کسب کنید. همچنین محتوای ارائه شده توسط شما میتواند برای جامعهی هدفتان آموزشی باشد و آگاهی آنها را از برند شما افزایش دهد.
آموزش طراحی استراتژی محتوا
برای تدوین استراتژی محتوا برای کسبوکار خود، کافی است تا مراحل زیر را به دقت دنبال کنید:
۱. هدف خود را مشخص کنید: باید پیش از شروع، هدف خود را از تولید محتوا بدانید. باید دقیقاً بدانید که قصدتان از ایجاد یک نقشهی بازاریابی محتوا چیست. این موضوع به تعیین استراتژی محتوایی شما کمک زیادی میکند.
۲. در مورد مخاطبان خود تحقیق کنید: برای تدوین یک استراتژی موفق، لازم است تا گروه هدف خود را مشخص کنید و نیازهای آنها را بشناسید. این مرحله خصوصاً برای آنهایی که در بازاریابی محتوا تازهکار هستند، اهمیت بیشتری دارد. با شناخت بهتر مخاطبان، میتوانید محتوای مرتبط و ارزشمندتری تولید کنید که به درد آنها میخورد. اگر یک بازاریاب باتجربه هم باشید، باز هم ممکن است که بخواهید مخاطبان هدف خود را تغییر یا گسترش دهید. بنابراین لازم است تا پیش از شروع و همچنین بعد از شروع کسبوکار، به صورت منظم، نظرسنجی و تحقیقهایی را در دستور کار قرار دهید.
۳. انتخاب سیستم مدیریت محتوا: برای تولید، مدیریت، انتشار و آنالیز محتوای خود میتوانید از یک سیستم مدیریت محتوا استفاده کنید. سیستمهای بسیاری در این زمینه وجود دارند که از بین آنها میتوان به HubSpot اشاره کرد.
۴. انتخاب عناوین محتوایی: میتوانید در جلسات بریناستورم ایدههایی برای تولید محتوا مشخص کنید. همچنین پلتفرمهایی نظیر BlogAbout و HubSpot Ideas Generator وجود دارند که بر اساس کلمات کلیدی، به شما عنوان محتوا پیشنهاد میدهند.
۵. قالب محتوای مورد نظر خود را مشخص کنید: انواع بسیار زیادی از محتوا وجود دارد که شما از بین آنها میتوانید یک یا چند مورد را انتخاب کنید و در آن قالبها به تولید محتوا بپردازید. انواع قالبها شامل پست وبلاگ، ایبوک، اینفوگرافی، شبکههای اجتماعی، پادکست و ویدئو است.
۶. محتوای خود را منتشر و مدیریت کنید: در این مرحله دیگر میتوان گفت که استراتژی محتوایی شما مشخص شده و زمان آن رسیده تا به انتشار محتوای خود بپردازید. با استفاده از تقویم محتوایی شما قادر خواهید بود تا مطالبی متنوع را در زمانهای مناسب منتشر کنید.
فراموش نکنید که برای رسیدن به یک استراتژی محتوایی موفق به زمان زیاد، سازماندهی و خلاقیت احتیاج دارید. ما در نیمفاصله میدانیم که رسیدن به موفقیت هیچوقت کار سادهای نیست. بنابراین با حوصلهی بسیار تمامی مراحل را به دقت دنبال میکنیم تا بهترین نتیجه برای شما حاصل شود.